U IGRI ZA NOVU PREMIJERKU POKRAJINSKE VLADE BIVŠA GRADONAČELNICA SOMBORA: Fotelja Dušanki?

M. St.

10. 01. 2024. u 15:02

BIVŠA gradonačelnica Sombora, koja je i predvodila listu naprednjaka za izbore u Vojvodini Dušanka Golubović mogla bi da sedne u fotelju Igora Mirovića i da se nađe na čelu Pokrajinske vlade koja bi, prema najavama, trebalo da bude formirana već do kraja marta.

У ИГРИ ЗА НОВУ ПРЕМИЈЕРКУ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ БИВША ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СОМБОРА: Фотеља Душанки?

Foto: Pokrajinska vlada

Kako se pominje u krugovima bliskim naprednjacima, Golubovićeva, koja je bila državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, ali i u resoru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u igri za ovu funkciju našla se na predlog lidera Miloša Vučevića, kod koga je zadobila poverenje za ovu odgovornu poziciju. U trci je, navodno, i Damir Zobenica, glavni operativac naprednjaka u pokrajini, ali veće šanse, navodno, ima Golubovićeva. I kada se našla kao prva na izbornoj listi naprednjaka, govorilo se da je samim tim već viđena na poziciji u izvršnoj vlasti.

Dosadašnji premijer Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je nedavno da neće biti poništavanja izbora i da veruje da će nova vlada biti formirana pre redovnih lokalnih izbora:

- Verujem da će biti formirana već do kraja marta i da će to značiti dodatni signal za politiku zajedništva i konkretnih rezultata na osnovu kojih smo u Vojvodini osvojili gotovo 48 procenata glasova. Biće to vlada punog političkog kontinuiteta uz nova lica i nove ideje.

Novi saziv Skupštine Vojvodine, koja bi trebalo da bude konstituisana 30 dana od proglašenja konačnih rezultata, činiće poslanici iz šest od ukupno 13 lista koje su učestvovale na izborima 17. decembra. Prema preliminiranim rezultatima, blok oko SNS osvojio je 47,28 odsto glasova i imaće 67 poslanika. "Srbija protiv nasilja" zadobila je poverenje 22 odsto birača i raspolaže sa 30 mandata. Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 6,46 procenata i imaće osam poslanika, za Nadu je glasalo 5,14 birača, i ona će, kao i lista oko socijalista (osvojili 5,06 procenata), imati po sedam poslanika. Jedno mesto osvojila je Ruska stranka sa 1,01 odsto glasova.

Skupštinu AP čini 120 poslanika, čiji mandat traje četiri godine. Prvoj sednici, do izbora predsednika, predsedava najstariji poslanik. Na prvom zasedanju se bira Komisija za potvrđivanje mandata poslanika, potvrđuju se mandati, obrazuju poslaničke grupe, obavlja izbor predsednika Skupštine, donosi odluka o broju potpredsednika Skupštine i oni se potom i izglasavaju, a imenuje se i generalni sekretar Skupštine. Kandidata za predsednika Pokrajinske vlade predlaže predsednik Skupštine, pošto sasluša mišljenje predstavnika poslaničkih grupa.

Presudila ušteda

REDOVNI pokrajinski izbori trebalo je da budu održani 2024. godine, s obzirom na to da je sadašnji saziv konstituisan 31. jula 2020. godine, pa je shodno tome, rok za raspisivanje redovnih izbora bio 2. maj 2024. godine. Vanredni izlazak na izbore opravdan je time da je kratak vremenski razmak od decembarskih izbora za narodne poslanike do redovnih izbora za poslanike u Skupštini AP 2024. Kako je navedeno, celishodnije je, prvenstveno sa finansijskog, ali i tehničkog aspekta održati izbore za poslanike Skupštine AP kada i parlamentarne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)