REČ DOBIJA I MILOŠEVIĆEV UNUK MARKO: Koja su nova, a koja stara lica Skupštine Srbije i ko odlazi u zasluženu političku penziju

M. Stanojković

25. 12. 2023. u 16:31

SKUPŠTINSKE klupe budućeg saziva ispuniće stari prekaljeni parlamentarci, ali i neka nova lica koja će prvi put kročiti u zdanje na Trgu Nikole Pašića.

РЕЧ ДОБИЈА И МИЛОШЕВИЋЕВ УНУК МАРКО: Која су нова, а која стара лица Скупштине Србије и ко одлази у заслужену политичку пензију

foto J. Cosin

Pojedini poslanici otići će u zasluženu političku penziju, a neki samo na pauzu, na koju su ih poslali građani Srbije uskrativši poverenje na poslednjim izborima.

Dobro poznata imena sa liste naprednjaka, a koja imaju pozamašnu minutažu za govornicom, biće Marina Raguš, Marijan Rističević, Milovan Drecun, Vladimir Đukanović, Milenko Jovanov... U ovom sazivu će biti i Vladimir Orlić, dosadašnji predsednik Narodne skupštine, kao i mlada nada naprednjaka Nevena Đurić. Tu su i doktorka Nada Macura, košarkaš Željko Rebrača, dr Marija Zdravković, violinista Jovan Kolundžija.. Ispred SDP Srbije je Muamer Bačevac, a PUPS predstavlja Milan Krkobabić.

Kada je reč o socijalistima, mandati sleduju Snežani Paunović, kao i funkcionerima partije Ivici Dačiću, Slavici Đukić Dejanović, Branku Ružiću... Međutim, ako neko od njih uđe u buduću vladu, podneće ostavku i tako ustupiti mesto sledećem s njihove liste. Kao novu mladu nadu, ova partija u skupštinske klupe delegira Marka Miloševića, unuka Slobodana Miliševića, koji će se prvi put naći u ulozi tribuna. Boje Jedinstvene Srbije braniće ponovo i njihov lider Dragan Marković Palma, kao i Života Starčević.

Skupštinske rasprave nastaviće i predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić, Srđan Milivojević, Miroslav Aleksić, Radomir Lazović, Zoran Lutovac, profesor Đorđe Pavićević, Pavle Grbović...

Predstavnici liste "Mi - glas iz naroda" premijerno ulaze u Skupštinu Srbije, a u njihovom klubu biće dr Branimir Nestorović, general u penziji Mitar Kovač, advokat Branko Pavlović, politikolog Aleksandar Pavić, penzioner Siniša Ljepojević, ekonomista Dragan Stanojević, lekar Borislav Antonijević, advokat Branko Lukić, hemijski tehničar Ana Ivanović i pravnica Ana Krstić.

Dovoljan broj glasova za jedan mandat dobila je i Ruska stranka - Slobodana Nikolića, koji će takođe sesti u skupštinske klupe. I Šaip Kamberi ispred Partije za demokratsko delovanje ponovo će imati priliku da zastupa interese Albanaca. U ime SDA Sandžaka govoriće Selma Kučević i Ahmedin Škrijelj. Savez vojvođanskih Mađara opet će predstavljati Elvira Kovač i Balint Pastor. Sa liste Ujedinjenih za pravdu ponovo će u skupštinske klupe i Usame Zukorlić.

Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović, u ime Novog DSS i POKS, braniće stavove desnice, jer tri stranke desnog spektra nisu prešle cenzus. U "penziju" tako odlaze poslanice Narodne stranke Sanda Rašković Ivić i Ivana Parlić, koje su obelodanile da su im građani na izborima poručili da treba da se povuku iz politike, što su i poslušale. U ovom sazivu neće biti ni Siniša Kovačević, takođe iz Narodne stranke, kao ni advokat Vladimir Gajić, profesor Vladeta Janković. Budući da su ostali ispod tri odsto glasova, u skupštinskim raspravama neće učestvovati ni Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović, ispred Zavetnika i Dveri.

Novi saziv bez Karića

S OBZIROM na to da Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića na ovim izborima nije učestvovao, tako deo novog saziva neće biti ni njegovi poslanici. Za razliku od prethodnog, u skupštinskim klupama neće biti Dragomir Karić, kao ni Marko Bogdanović, koji su bili deo poslaničke grupe naprednjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu