"VOJNIM VETERANIMA DUGUJEMO NAŠU SLOBODU": Vučević - Odajemo poštu besmrtnom nebeskom stroju palih predaka (FOTO)

Novosti online

04. 12. 2023. u 15:24

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas svečanoj akademiji povodom Dana vojnih veterana u Domu Garde na Topčideru.

ВОЈНИМ ВЕТЕРАНИМА ДУГУЈЕМО НАШУ СЛОБОДУ: Вучевић - Одајемо пошту бесмртном небеском строју палих предака (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Na početku svečanosti, pročitana je čestitka koju je povodom današnjeg praznika uputio predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Čestitajući Dan vojnih veterana, ministar Vučević rekao je da taj praznik s pravom svrstavamo među najveće vojne praznike, jer se sećamo svih koji su 1912. godine „smogli snage da na juriš oslobode našu porobljenu braću i oslobode staru Srbiju i Kosovo i Metohiju“.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Na ovaj dan treba da se setimo njihovog pobedničkog huka i juriša, njihove pobedničke vere, njihovog nesalomivog herojstva i slave. Kada su jednom krenuli, ovi div junaci nisu stali sve do Jadranskog mora. A krenula je cela Srbija. Javili su se dobrovoljci iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Dalmacije, molili su da ih prime, kako se pevalo, u redove srbijanske da i oni daju doprinos – naglasio je ministar odbrane.

On se osvrnuo na reči Slobodana Jovanovića, koji piše da su tri osnovna faktora dala presudan doprinos uspehu ovog rata, da se sve ujedinilo i da su svi čekali čas ostvarenja zaveta i slobode.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Osim toga, srpski vojnik izrastao iz naroda, spreman na žrtvu i besprekorno izdržljiv, dobro opremljen savremenim naoružanjem i disciplinovan, s domaćim starešinskim kadrom bio je spreman da poleti. U celom narodu vrila je misao o svesnom vršenju dužnosti i svesnom žrtvovanju. I svi su bili spremni. Neku godinu pre ovog događaja, dok se samo iščekivao povod za opštenarodno oslobođenje, Milan Rakić je sa suzama u očima spevao pesmu „Na Gazimestanu“. Svi su pevali samo o slobodi i sanjali san – istakao je ministar Vučević. On je još jednom podvukao da je važno da se sećamo, da je važno da znamo i da pamtimo, da smo složni mogli sve i da ljubav prema otadžbini ujedinjuje, prašta i pobeđuje.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Toj ljubavi danas moramo biti odani i posvećeni. Njoj verni i zakleti. Neka u našim srcima gore pećka kandila i molitve za našu otadžbinu kao nekad. Srećan nam Dan vojnih veterana. Njima dugujemo našu slobodu i odajemo poštu besmrtnom nebeskom stroju palih predaka naših. Slava vojnim veteranima Srbije! Živela Vojska Srbije uzdanica naša! Živela naša jedina otadžbina! Živela Srbija – rekao je ministar Vučević. Prvi put povodom Dana vojnih veterana, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvo odbrane organizovalo je literarni konkurs za učenike srednjih škola u Republici Srbiji na temu „Momčilo Gavrić – mali junak Velikog rata“. Prvu i drugu nagradu osvojile su učenice trećeg i četvrtog razreda Vojne gimnazije Sara Milikić i Danica Vojnović, dok je treća nagrada pripala učenici drugog razreda Prve kragujevačke gimnazije Jeleni Milovanović.

Foto: Ministarstvo odbrane

U okviru kulturno-umetničkog programa, na današnjoj svečanosti nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, a kroz nastup dramskih umetnika prikazani su i neki od likova i događaja koji su ispisali istoriju našeg naroda. Današnjoj svečanosti prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, zatim vojni veterani i porodice poginulih pripadnika vojske, predstavnici vojnodiplomatskog kora, verskih zajednica i tradicionalnih i veteranskih udruženja.

Dan vojnih veterana – 4. decembar, obeležava se u znak sećanja na 1912. godinu, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu.

BONUS VIDEO: OMOGUĆENO SNABDEVANjE GASOM IZ AZERBEJDžANA: Završeni svi radovi na interkonektoru Srbija-Bugarska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (43)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024