ZA JEDAN MANDAT DEVET TAKMIČARA: Skoro sve liste imaju 250 kandidata za poslanike, koliko i ima mesta u parlamentu

M. St.

28. 11. 2023. u 10:00

U PONOĆ, između nedelje i ponedeljka, istekao je rok da stranke i koalicije, zainteresovane za učešće na izborima 17. decembra, predaju dokumentaciju i potpise, a Republička izborna komisija do 1. decembra treba da podvuče crtu i zvanično objavi ko će biti na listiću.

ЗА ЈЕДАН МАНДАТ ДЕВЕТ ТАКМИЧАРА: Скоро све листе имају 250 кандидата за посланике, колико и има места у парламенту

Foto: Printskrin RTS

Na 13 dosad proglašenih lista bori se ukupno 2.406 kandidata za poslanika, što znači da se za jedno mesto u Narodnoj skupštini takmiči njih devetoro.

Ukoliko sve liste koje su "na doradi" dostave sve potrebne papire i prođu popravni, na listiću bi na kraju mogli da se nađu nazivi 20 stranaka i koalicija, što bi bio jedan učesnik više nego na prethodnom glasanju, 2022. godine.

Gotovo svi politički akteri koji su dobili pečat RIK da mogu da učestvuju u izbornoj trci za republički parlament predložili su po 250 potencijalnih poslanika, koliko i ima mesta u parlamentu. Predstavnici manjinskih stranaka su bili skromniji, pa je SDA Sandžaka kandidovala 22 imena, koalicija "Za mir i toleranciju" - 60, lista Usamea Zukorlića - 65, a lista Šaipa Kamberija - devet.

Najveći broj kandidata koji je s jedne liste uspeo da osvoji mesta u parlamentu zabeležen je na izborima 1990. godine, kada je Socijalistička partija Srbije dobila 194 mandata. Sledeći najbolji rezultat ostvarila je koalicija oko naprednjaka - 2020. sa 188 poslaničkih mesta.

RIK je u poslednjem danu za primopredaju kutija sa parafima birača imao pune ruke posla, a u "pet do dvanaest" u njihovo sedište u Kralja Milana pristigle su kandidature Ruskog manjinskog saveza Pavla Bihalija, koju čine Srpsko-ruska partija Vukovi i Srpsko-grčki pokret, kao i lista "Mi - Glas iz naroda - Prof. dr Branimir Nestorović". Čak pet lista dobilo je zadatak da ispravi nedostatke, a dodatni rok od 48 sati ističe večeras u ponoć.

Albanskoj demokratskoj alternativi nedostaje još 739 pravno valjanih potpisa kako bi ispunila kvotu od 5.000 parafa, neophodnih za manjinske liste. I lista Čedomira Jovanovića za parlamentarne izbore, pod nazivom "Mora drugačije", moraće takođe na doradu, jer ih 273 potpisa dele od toga da se nađu na glasačkom listiću. Listi "Ruska stranka - Slobodan Nikolić" fale 184 birača koja bi dala podršku njihovoj listi, dok "Srbija na Zapadu - Da se struka pita" mora da pribavi još 584 izjave glasača. Ipak, nešto teži put da ispuni zakonska slova imaće koalicija "Dosta! Evropski put", koja je pokušala da izigra pravila i ispod radara prođe kao manjinska lista. RIK je utvrdio da za to ne postoje uslovi, pa će, ukoliko žele da se u izbornom danu nađu pred biračima, morati da prilože još 8.009 potpisa, ali pod uslovom da su overeni do 26. novembra.

Inače, građani mogu do 1. decembra da podnesu zahtev opštinskoj ili gradskoj komisiji za upis u birački spisak. Rešenje o zaključenju spiska RIK dostavlja 2. decembra, posle čega se objavljuje u "Službenom glasniku".

PIK razmatra još pet lista

U IZBORNOJ igri za pokrajinski parlament zvanično je devet lista, a isto toliko kandidata trka se za jedno mesto. Pokrajinska izborna komisija (PIK) poslednjeg dana za predaju primila je potpise još pet lista - koalicije Tomislava Žigmanova i Usamea Zukorlića, "Nacionalno okupljanje" Zavetnika i Dveri, Saše Radulovića i Borisa Tadića, "Vojvođani", kao i Narodne stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić