MIŠČEVIĆ I LABIB: O saradnji i planovima Srbije u procesu pristupanja EU

Tanjug

23. 11. 2023. u 22:53

MINISTARKA za evropske integracije Tanja Miščević sastala se večeras sa ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Belgije Ađom Labib.

МИШЧЕВИЋ И ЛАБИБ: О сарадњи и плановима Србије у процесу приступања ЕУ

Foto Tanjug

Na sastanku je bilo reči o bilateralnoj saradnji dveju država, posebno o daljim planovima Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, s obzirom da je upravo ova država sledeća koja će predsedavati EU u prvoj polovini 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Miščević je informisala sagovornicu o reformama u pravosuđu, u oblasti medijskih sloboda i drugim segmetima u delu vladavine prava, kao i o aktuelnim planovima da Srbija dalje unapredi pregovarački proces realizujući preporuke Evropske komisije iz Izveštaja za ovu godinu.

Miščević je, odgovarajući gošći na pitanje o usklađenosti sa Zajedničkim spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ukazala da iako se Srbija nije pridružila paketima sankcija prema Rusiji, da usklađivanje sa ovom politkom Unije podrazumeva i mnoge druge aspekte podrške Ukrajini.

Kako je naglasila, Srbija u potpunosti u svim međunarodnim forumima podržava teritorijalni integritet Ukrajine, pruža višekratnu humanitarnu pomoć, pa i u obnovi elektroenergetskog sistema, kao i u podeli znanja i iskustva sa ukrajinskim kolegama u procesu evrointegracija.

Kako je ministarka Miščević naglasila, Srbija je i primer drugima, kao država sa čije se teritorije ili čije kompanije ne zaobilaze sankcije EU, pa je to i EK konstatovala u ovogodišnjem izveštaju.

Labib je pohvalila dosadašnje progrese po pitanju uskalađivanja sa zakonima EU, te istakla da je još posla ispred naše države, ali i da je Kraljevina Belgija spremna da svojom ekspertizom pomogne Srbiji koju vidi kao buduću članicu EU.

Miščević je informisala belgijsku ministarku i o daljim planovima i aktivnostima koje nas očekuju na evropskom putu kako bismo bili spremni da do 2030. godine prihvatimo sve obaveze iz članstva u EU, te Labibovoj poželela uspešno predsedavanje Unijom u narednih šest meseci.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)