„VEČERAS SA MAKRONOM JEDAN NA JEDAN” Vučić: Pokazao je ogromno poštovanje prema Srbiji (VIDEO)

Novosti online

10. 11. 2023. u 13:16

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić obratio se iz Pariza, gde učestvuje na šestom Pariskom mirovnom forumu, i najavio je važan sastanak sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

„ВЕЧЕРАС СА МАКРОНОМ ЈЕДАН НА ЈЕДАН” Вучић: Показао је огромно поштовање према Србији (ВИДЕО)

Foto: G. Čvorović

Vučić je na početku rekao da je u francuskoj prestonici imao važne susrete sa svetskim liderima, kao i zvaničnicima iz regiona. Kako kaže, razgovarao je sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom o bilateralnim odnosima dve zemlje, o izveštaju Evropske komisije, o stanju na KiM, kao i o svim regionalnim pitanjima.

- Razgovarao sam kratko, u dva navrata sa Makronom, sa njim ću se videti u Jelisejskoj palati večeras u 20.15 časova, jedan na jedan. Uputiću mu poziv da dođe u Srbiju, može da se desi da do kraja godine već bude u Srbiji. Biće reči i o dijalogu Beograda i Prištine. Imaću dug razgovor sa Makronom. Beskrajno mu hvala na tome. Zamislite kolika je njegova zauzetost. On je zaista pokazao ogromno poštovanje prema našoj zemlji - istakao je predsednik i kazao da je imao važan susret i sa predsednikom Gane Nanom Akufo-Adom.

Vučić je izjavio da je na mirovnom forumu pokrenuta i veoma važna tema da se pojedinim zemljama dozvole i nešto više stope deficita ako imaju dovoljno deviznih rezervi, kako bi se obezbedio brži rast i da bi to bilo veoma važno i za Srbiju. Druga tema tiče se omogućavanja povoljnijih finansijskih instrumenata za zemlje u razvoju.

- Kad afričkim zemljama kažu da će morati da odustanu od dela eksploatacije svojih gasnih i naftnih resursa zbog klimatskih promena i svega drugog, sad se postavilo pitanje oko novca - kako će da dobiju taj novac. Važno je to što je rekla i direktorka MMF-a Kristalina Georgieva, ali i šta su predstavnici azijskih finansijskih institucija govorili, a to je da će morati da se obezbede finansijski instrumenti koji neće više da budu do 15 godina, već i do 30 i 40 godina - kazao je.

O Kurtiju

- Mislim da je svima na Zapadu jasno da Kurti ne želi da formira ZSO, da ne želi napredak u dijalogu. To su samo trikovi. Naše je da sačuvamo mir i živote Srba na KiM. Ne verujem da će biti bilo kakvog ozbiljnijeg napretka, posebno ne formiranja ZSO dok je na vlasti u Prištini Kurti. Da stvari potpuno jasno i čisto postavimo onakve kakve jesu - rekao je Vučić.

O opoziciji

Predsednik je odgovorio na kritike opozicije.

- Svako se kreće u granicama sopstvene pokvarenosti, rekao je Tijanić. Oni u čije je vreme nezavisno Kosovo, makar iz ugla Albanaca i Zapada, nastalo, jeste baš u vreme Jakšića, Samaradžića, Jovanovića i ostalih... Tada su bile Dveri sa njima u koaliciji, kada je narod na KiM gledao kako da izvuče živu glavu, a oni izvlačili pare iz Kolubare. Za njihovo vreme 85 zemalja je priznalo nezavisnost KiM, a u vreme od kada sam ja predsednik čak 27 zemalja je povuklo priznanje. Nijedna to nije učinila u njihovo vreme. Na pamet mi ne pada da priznam nezavisnost KiM, to sam slušao stotinama puta, ove laži slušam već 11 godina. Ti isti su mi dizali pridike i o sankcijama Rusiji. Pred izbore govorili da ću već 3. aprila da uvedem sankcije, 4. aprila oni su rekli: Vučiću, zlikovče, uvedi sankcije Rusiji. Taj zlikovac Vučić još nije uveo sankcije. Toliko o tome na koga možete da računate, ko govori istinu, a ko laži - kazao je predsednik.

O izborima

- Ne traže oni moju ostavku, traže nešto drugo, da ne učestvujem u kampanji, a ja baš hoću. Ne u inat njima, ja to radim za dobrobit Srbije, da ti i takvi nikada ne bi pobedili jer bi uništili Srbiju za tri dana. Imam pitanje - što im ja smetam? Ja sam đubre, ludak, bolesnik, Hitlerov sin, Šešeljev sin, majmunov brat... Pa valjda je najlakše takve pobediti, pa zamisli da im dođe neko pametan umesto mene. Ja im samo kažem, evo mene ćete, ovog najlošijeg, imate i mnogo više nego što ste se nadali, a vaše je da pobedite. Ja želim njima uspeh. Prvo mi je otac Fahri Musliju, oni znaju ko mi je tata, ko mama. Moj sin nije moj sin, već komšijsko dete koje šetam, a za ove druge pošto ga nisu dobro videli, kažu da je hologram. Toliko o njihovoj pristojnosti i normalnosti. Sva argumentacija im se svodi na to - Vučiću, nemoj da se baviš politikom pošto znamo da ne možemo da te pobedimo, ma koliko te mrzeli. A drugo im je - naša politika je samo mržnja, mržnja prema majkama, očevima, porodicama. Na kraju krajeva, to nema veze sa mnom, već sa mržnjom prema svojoj zemlji. I još jedna stvar, potpuno je ista stvar dati glas za listu Srbija protiv nasilja, za Jovanovića, za Obradovića, sve je to glas za Dragana Đilasa, za istu kasu i za istu kutiju - kaže predsednik.

Brojni susreti sa svetskim i regionalnim zvaničnicima

Vučić se danas u Parizu sastao sa brojnim svetskim, ali i zvaničnicima iz regiona. Predsednik je razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem, kao i srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Predsednik se sastao i sa predsednikom Vlade Kraljevine Belgije Aleksandrom de Kroom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)