ŽIOFRE PREDAO BRNABIĆ IZVEŠTAJ EK O SRBIJI: Proširenje cenralno pitanje

Tanjug

08. 11. 2023. u 18:09

ŠEF delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da je u osnovi svih odluka koje je Evropska komisija donela, a vezano je za izveštaj EK o Srbiji za 2023. je da proširenje zauzima centralno mesto u politici EU, i dodao da prilika postoji i treba je iskoristiti.

ЖИОФРЕ ПРЕДАО БРНАБИЋ ИЗВЕШТАЈ ЕК О СРБИЈИ: Проширење ценрално питање

Foto Tanjug

Moramo da radimo više i napornije unutar EU u zemljama kandidatima kako bismo ostvarili cilj - poruka je da prilika postoji i da treba da je iskoristimo, rekao je Žiofre i dodao da je to deo mnogo šireg paketa proširenja koji je danas EK usvojila.

Žiofre je rekao da je premijerki predao sa ovim izveštajem i novi Plan rasta za Zapadni Balkan koji je bio deo ovog paketa, a za koji je EK predložila da se opredeli 6 milijardi evra, 2 milijarde bespovratne pomoći dok su četiri povoljni zajmovi.

-Ključna poruka koja je došla iz Brisela je da ovo nije paket kao svake godine, drugačiji je, istorijski je, komisija je preproručila otvaranje pregovora sa dve zemlje, Ukrajinom i Moldavijom i spremnost za otvaranje pregovora sa njima po određenim uslovima, kao i da se dodeli kandidatski status Gruziji i ovaj Plan rasta za ZB, rekao je Žiofre.

Poruka u osnovi svih ovih odluka je da je proširenje centralno pitanje EU, naglasio je Žiofre.

Moramo da radimo više i napornije, unutar EU u zemljama kandidatima kako bismo to ostvarili - poruka je da prilika postoji i da treba da je iskoristimo.

RAST ZAVISI OD REFORMI

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će sredstva za zemlje Zapadnog Balkana predviđena Planom za rast zavisiti od sprovođenja reformi, kao i da će se to odnositi i na ispunjavanje obaveza predviđenih sporazumima "između Srbije i Kosova" i to od Briselskog sporazuma.

-Kada je reč o Kosovu i Srbiji, sprovođenje napretka u normalizaciji odnosa je važan uslov i nije nužno povezan sa ponašanjem obe strane. Svaka strana ima svoj spisak obaveza koje mora da realizuje od Briselskog sporazuma pa nadalje, istakao je Žiofre odgovarajući na pitanje novinara da li će se uslovljavanje odobravanja sredstava odnositi i na dijalog između Beograda i Prištine.

Imamo čitav niz sporazuma, a posednji u nizu je Ohridski sporazum i njegov aneks, rekao je Žiofre.

-Dakle, to će biti deo naše procene ispunjavanja uslova da bismo odobrili plaćanja, dodao je Žiofre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave