SINA MI OTELI, STAN SAM MORAO DA PRODAM ŠIPTARIMA ZA 8.000 MARAKA: Potresno svedočenje Predraga Dedića u Hagu

S.S.R.

02. 11. 2023. u 15:28

U sudnici Specijalizovanog suda u Hagu, u procesu protiv nekadašnjeg lidera tzv. OVK Hačima Tačija, video-linkom svedočio je Predrag Dedić, otac Bobana Dedića iz Orahovca, koji je bio zaposlen kao knjigovođa u Poljoprivrednom kombinatu "Žitopromet" u Orahovcu i otet je jula 1999. Njega je otela teroristička Oslobodilačka vojska Kosova, kada je sa majkom išao ka svom stanu u Orahovcu kako bi uzeli stvari.

СИНА МИ ОТЕЛИ, СТАН САМ МОРАО ДА ПРОДАМ ШИПТАРИМА ЗА 8.000 МАРАКА: Потресно сведочење Предрага Дедића у Хагу

Foto: Printskrin

Predrag je saznao da mu je sin odveden u zatvor tzv. OVK u zgradi bivšeg vatrogasnog doma i otišao je da pokuša da ga oslobodi. Čim je ušao u zgradu, pripadnici OVK su i njega zatvorili. Predrag je kasnije oslobođen, a Bobanovo telo ni do danas nije pronađeno.

Predrag je u sudnici opisao i kako su Albanci terali Srbe da im prodaju stanove. Tako je prošao i on.

- Morao sam da prodam stan koji su prvo opljačkali. Preko jednog posrednika Šiptara sam prodao. Rekao mi je - danas mi ga prodaj za 8.000 maraka, a ako nećeš, sutra će vredeti 5.000 maraka. Dao sam ga za osam - ispričao je svedok Dedić.

U optužnici piše da su se likvidacije dešavale u Orahovcu, gde je prema optužnici stradalo 11 osoba. Ubijeni su Cvetko Pelević, Panta Grković, Marko Jelić, Boban Dedić, Hisen Krasnići i još šest neimenovanih osoba.

Stradanje Pelevića i Grkovića ovako je opisano u optužnici:

- Dana 16. juna 1999. ili približno tog datuma, izvesni pripadnici OVK odveli su Pelevića i Grkovića iz njihovih kuća u Orahovcu. Oni su maltretirani pre nego što su odvedeni. Pojedini pripadnici OVK su istog dana oteli najmanje tri osobe. Posmrtni ostaci Grkovića kasnije su pronađeni. Telo Cvetka Pelevića nikada nije pronađeno - piše u optužnici.

Dalje se navodi da su Bobana Dedića krajem juna 1999. automobilom odvezli pojedini pripadnici OVK izvan fabrike "Broj 18" u Orahovcu.

- Poslednji put je viđen u pritvoru pojedinih pripadnika OVK, a njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni - tvrdi tužilaštvo.

Tačiju, ali i Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju se sudi za ratne i zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva, otmice, mučenja, protivpravna zatvaranja...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024