ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU BIRAČI PODNOSE ZAHTEV DO 25. NOVEMBRA: Evo šta je neophodno

Novosti online

01. 11. 2023. u 22:03

MINISTARSTVO državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev do 25. novembra u ponoć ukoliko žele da u zemljama gde borave glasaju na predstojećim izborima u Srbiji.

ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ БИРАЧИ ПОДНОСЕ ЗАХТЕВ ДО 25. НОВЕМБРА: Ево шта је неопходно

Foto: P.Milošević

Birači u inostranstvu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 25. novembra u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu, navodi se na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatak o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

Posle toga, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava treba da donese rešenje da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati.

Ako birač glasa u inostranstvu, ne upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Pored toga, uvid u podatke koji se vode o biraču može se izvršiti i preko Portala eUprava (usluga eZahtev za upis/izmenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku).

BONUS VIDEO: GLASAO PATRIJARH PORFIRIJE - Građansku dužnost obavio na Starom Gradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)