DOPRINEO UZDIZANJU SRPSKO-MAĐARSKOG PRIJATELJSTVA: Igor Mirović i Skupština AP Vojvodine povodom smrti Ištvana Pastora

J. S.

30. 10. 2023. u 19:57

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović i Skupština AP Vojvodine dirljivim rečima oprostili su se od Ištvana Pastora (1956 - 2023), predsednika pokrajinskog parlamenta i lidera Saveza vojvođanskih Mađara, najuticajnije političke partije mađarske zajednice u Srbiji koji je danas preminuo.

ДОПРИНЕО УЗДИЗАЊУ СРПСКО-МАЂАРСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА: Игор Мировић и Скупштина АП Војводине поводом смрти Иштвана Пастора

Foto: Pokrajinska vlada

-  Primio sam sa nevericom vest da nas je posle kraće bolesti napustio Ištvan Pastor,  sa kojim sam, još od devedesetih godina delio poslaničke klupe u parlamentu, a poslednjih gotovo osam godina i zajedničku i najveću odgovornost za politički rad u Vojvodini i njen razvoj- naveo je Mirović u saopštenju za javnost.

On je naglasio da je Pastor plenio  otvorenošću i poštovanjem argumenata i velikim uvažavanjem srpskih stavova i razumevanjem zajedničke sudbine i zajedničkih izazova,te da je bio lider mađarske zajednice u Vojvodini za ponos i ugled,  drug i prijatelj,vedar i optimista do poslednjeg časa. 

- Srpsko-mađarsko prijateljstvo uzdignuto je na visok nivo zahvaljujući i njemu i to će   biti beleg za večno pamćenje. Njegova predanost i posvećenost mađarskoj zajednici u Srbiji bila je potpuna i sveobuhvatna i ostavila je trajne rezultate ugrađujući ovu zajednicu u temelje zajedništva koje nam je nasušno potrebno.Pamtiću ga kao jednog od poslednjih političara koji je vrednostima davao prednost u odnosu na gole brojeve.- poručio je Mirović.

Izražavajući najdublje saučešće porodici i Savezu vojvođanskih Mađara, Skupština AP Vojvodine saopštila je da  će zauvek  biti zahvalna na mudrosti i posvećenosti kojom se predsednik Pastor uvek rukovodio u vođenju Skupštine AP Vojvodine te da je njegov odlazak ogroman  gubitak za politički i parlamentarni život AP Vojvodine i Republike Srbije.

Ištvan Pastor preminuo je danas u 68. godini. Bio je predsednik Skupštine AP Vojvodine u tri mandata, od 2012. godine do danas.Odlikovan je Sretenjskim ordenom Prvog stepena Republike Srbije, kao i državnim ordenom za zasluge Republike Mađarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?