"MOJA JASNA PORUKA SVIMA" Mali: Izmene Zakona o budžetskom sistemu ne zadiru u autonomiju Univerziteta

Novosti onlajn

23. 10. 2023. u 15:15

IZMENE Zakona o budžetskom sistemu ne zadiru u autonomiju univerziteta i nema mesta za zabrinutost po tom pitanju, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

МОЈА ЈАСНА ПОРУКА СВИМА Мали: Измене Закона о буџетском систему не задиру у аутономију Универзитета

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

- Moja jasna poruka svima u visokom obrazovanju je da nema zadiranja u autonomiju univerziteta, nema nikakvih priča, niti igranja sa sopstvenim prihodima. Ono što je važno - samo je reč o tehnici obračuna zarada - rekao je Mali obrazlažući zakone iz svoje nadležnosti na današnoj sednici Skupštine Srbije.

On je dodao da postoje pogrešne intepretacije u javnosti kada su izmene tog zakona u pitanju.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu brisani su svi izuzeci od primene odredaba Zakona o budžetskom sistemu koje se odnose na centralizovan obračun primanja (član 93b), kako bi se uspostavio jedinstven, celovit i sveobuhvatan sistem centralizovanog obračuna primanja.

Prednosti uspostavljanja sveobuhvatnog sistema centralizovanog obračuna primanja podrazumevaju: precizno planiranje i kontrolu izvršenja budžeta za rashode za zaposlene na osnovu pouzdanih i pravovremeno dostupnih podataka, zatim uspostavljanje jedinstvenih procesa obračuna primanja u javnom sektoru kao i automatsku kontrolu unetih podataka i smanjenje mogućih grešaka.

Tu su, pre svega i obezbeđenje ažurnog broja zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava i korisnika sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje, zatim ostvarivanje bolje bilansiranog i održivog budžeta kao i jačanje finansijskog upravljanja i kontrole rashoda za zaposlene.

Obezbeđeno je i posedovanje pouzdanih podataka o rashodima za zaposlene u javnom sektoru, na osnovu kojih se mogu sagledavati finansijski efekti eventualnih izmena propisa kojima se utvrđuju elementi za obračun i isplatu plata, kao i, primera radi,  poreskih propisa koji su vezani za primanja zaposlenih.

Omogućava se, na kraju, i pouzdana osnova za donošenje strateških i operativnih odluka koje se tiču sistema plata u javnom sektoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije