TUŽILAC STEFANOVIĆ POVODOM PISANJA "N1": Da vaši novinari poseduju osnovna znanja, ne bi postavljali ovakva pitanja

Novosti online

11. 10. 2023. u 14:26

GLAVNI javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović oglasio se povodom pitanja koja su mu 10. oktobra 2023. godine javno postavljena u emisiji "Dnevnik" televizije N1.

ТУЖИЛАЦ СТЕФАНОВИЋ ПОВОДОМ ПИСАЊА Н1: Да ваши новинари поседују основна знања, не би постављали оваква питања

FOTO: Arhiva novosti

"Pre svega, za izveštavanje iz oblasti pravosuđa i javnog tužilaštva vaši novinari bi u cilju tačnog i odgovornog informisanja javnosti morali da poznaju elementarne odredbe pravosudnih zakona, a posebno onih koji se tiču organizacije i nadležnosti u postupanju javnog tužilaštva.

Kada bi ga imali, vaše 1. pitanje koje glasi "Zašto tužilaštvo nikada nije regovalo na navode Veljka Belivuka o njegovoj saradnji s vrhom vlasti" – ne bi ni bilo postavljeno meni, jer Više javno tužilaštvo u Beogradu nije nadležno za postupanje prema organizovanim kriminalnim grupama.

Da su autori ovog priloga ikada pročitali makar osnovne odredbe Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, pitanje bi postavili nadležnom tužiocu, koji je već pokrenuo krivični postupak, ne samo protiv Belivuka, već i pripadnika MUP-a RS povezanih sa tom grupom.

Međutim, ne samo iz ovog pitanja i priloga, već iz kompletne kampanje koja se mesecima vodi protiv mene lično, proizlazi krajnje nepoznavanje rada javnog tužilaštva i neobjektivnost u izveštavanju, sve u cilju lično moje diskreditacije i želje određenih interesnih grupa da u javnosti budem predstavljen kao dežurni krivac za sve probleme u radu javnog tužilaštva.

Da vaši novinari poseduju osnovna znanja, ne bi postavljali ovakva pitanja nenadležnom tužilaštvu, obmanjivali građane i dovodili ih u zabludu da imam ovlašćenja koja po zakonu nemam.

2. Zbog čega je izostala reakcija Tužilaštva na navode policajca Gorana Stamenkovića da su ljudi iz vrha vlasti zataškavali rušenje u "Savamali"?

Više puta sam na ovo pitanje odgovorio i ponavljam da je postupanje u predmetu "Savamala" okončano sporazumom o priznanju krivičnog dela zloupotreba službenog položaja koji je sa Višim javnim tužilaštvomu Beogradu 2016. godine zaključio tadašnji šef smene u Beogradskoj policiji Goran Stamenković i koji je potvrdio Viši sud u Beogradu.

Stamenkovićevi kasniji navodi koje je dao pred osnovnim tužilaštvom i u medijima, odbačeni su kao irelevantni odlukom VJT u Beogradu još u martu 2020. godine (dakle pre mog stupanja na funkciju javnog tužioca 1. januara 2022. godine), s obzirom na to da je okrivljeni svesno, dobrovoljno, potpuno, sa razumevanjem i bez prisile priznao krivično delo pred Višim sudom u Beogradu.

Što se tiče pitanja broj 3. "Zašto je tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović oduzet predmet EPS", moram da ukažem da je i tu od početka izveštavanja o njihovom premeštaju iz jednog u drugo odeljenje ponovo pokazano krajnje nepoznavanje ne samo organizacije i funkcinisanja javnog tužilaštva, već i toka pretkrivičnog i krivičnog postupka. Napominjem da će nakon okončanja istrage koja je u završnoj fazi, javnost biti obaveštena u vezi sa svim informacijama u predmetu EPS, pa čak i o postupanju tužilaca pre pokretanja i tokom istrage.

Vaše 4. pitanje "Kako reaguje na optužbe kolega da 'šikanira' zaposlene u VJT" je maliciozno, i ne samo da oslikava neznanje, već i neinformisanost. Naime, ni u jednom postupku koji je iniciran prijavama protiv mene pred nadležnim tužilačkim organima nije utvrđena moja odgovornost ni po jednom osnovu, pa ni za navodno "šikaniranje" kolega.

Sve prijave u fabrikovanom slučaju "Laure" su odbijene ili odbačene. Poštovanje zakona je moj "štit" od neosnovanih napada", ističe Stefanović.

BONUS VIDEO: MONSTRUOZNA IZJAVA KOJA JE SVIMA PROMAKLA: Šta Nedeljkov kaže o tragedijama u Ribnikaru i Mladenovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)