ANALIZA "NOVOSTI" - RUSI PODNOSE TUŽBE U IME BANJALUKE? RS će najpre zatražiti kaznu za Šmita

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 10. 2023. u 08:00

REPUBLIKA Srpska će tražiti kazne za sve kršitelje međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, a na prvom mestu je Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, kojeg Banjaluka ne priznaje. Tužbe će biti podignute u zemljama iz kojih dolaze osobe poput Šmita, ali i u BiH, kao i pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, gde bi podnosioci trebalo da budu neke od država naklonjenih RS. U tom smislu ne treba isključiti angažman Rusije.

АНАЛИЗА НОВОСТИ - РУСИ ПОДНОСЕ ТУЖБЕ У ИМЕ БАЊАЛУКЕ? РС ће најпре затражити казну за Шмита

Kristijan Šmit, Foto Tanjug

Predsednik Srpske Milorad Dodik je u svom autorskom tekstu u "Novostima" objavio da se već priprema dokumentacija za tužbe. Željko Mirjanić, dekan banjalučkog Pravnog fakulteta, kaže za naš list da treba iskoristiti sve pravne mogućnosti kako u BiH, tako i u drugim zemljama, kako bi se osporilo ponašanje nekih predstavnika međunarodne zajednice.

- Oni često deluju tako da ne uvažavaju činjenicu da su diplomate, a ponašanje diplomata uređeno je u okviru međunarodnog javnog prava. Znači ti isti svojim delovanjem dovode u pitanje međunarodno javno pravo i može se postaviti pitanje da li ga i krše. Po mom mišljenju, krše ga.

Prema rečima Mirjanića, obraćanje sudovima u drugim zemljama je neizvesno, ali je nizvesno i pred sudovima u BiH, jer, kako kaže, "ne znamo kakav je uticaj politike na te sudove".

- Može se desiti da pod nečijim uticajem veruju optuženima. Na nama je da se nadamo da se u drugim zemljama poštuje vladavina prava i da će međunarodni sudovi postupati u skladu sa tim načelom. Veoma je upitno ponašanje sudova u BiH, koji ne poštuju čak ni Ustav. No, sve pravne mogućnosti trebalo bi iskoristiti i nadati se da će institucije u drugim zemljama delovati sa obaveznim načelom vladavine prava.

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS, kaže za "Novosti" da je glavni argument Srpske kod spremanja tužbe protiv Šmita, a što je svima poznato, da Nemac nema dokument o imenovanju na poziciju visokog predstavnika u BiH.

- On predstavlja akt međunarodne sile a ne međunarodnog prava. A činjenica je da je međunarodno pravo osnov svakog postupanja. Naša upornost trebalo bi da dovede do procesuiranja Šmita, a onda i svih ostalih koji se prave da međunarodno pravo ne postoji nego da postoji dogovor onih koji su veliki i jaki. Srpska je odlično procenila i zemlje iz kojih dolaze problemi i deluje u skladu sa pravom. Svaki danom je sve izvesnije da će Šmit odgovarati pred sudom i da će konačno Zapad priznati da je on nelegalno u BiH - poručio je Stevandić.

Inače, Dodik je u junu podneo prijavu protiv Šmita, zato što se neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika ali i protiv direktora "Službenog lista BiH" Dragana Prusine, jer je omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u "Službenom glasniku" BiH. Prijava se već mesecima nalazi u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Počinje proces protiv lidera RS

SUD BiH je juče, prema navodima medija iz Sarajeva, odbio sve prigovore Dodikovih advokata na potvrđenu optužnicu Tužilaštva, a koja je podignuta zbog navodnog nepoštovanja odluka Šmita tako da su se stvorili uslovi za početak sudskog procesa. Inače, Sud BiH je već ranije dva puta odbio zahteve odbrane Dodika za izuzeće sudije Jasmine Dedović Ćosić, a koja je optužnicu potvrdila. Izuzeće je traženo jer je Ćosićeva bila u timu odbrane Nasera Orića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?