RISTUĆA: Kfor sprečio da u Banjskoj situacija eskalira u još ozbiljniju

Novosti onlajn

06. 10. 2023. u 12:16

PRISUSTVO trupa Kfora u Banjskoj sprečilo je da događaji eskaliraju u još ozbiljniju situaciju, istakao je u intervjuu za Kosovo onlajn odlazeći komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća.

РИСТУЋА: Кфор спречио да у Бањској ситуација ескалира у још озбиљнију

Foto: Jutjub/KoSSev - Kosovo Sever Portal

On je naveo da je bio u redovnom kontaktu sa svim relevantnim kolegama, uključujući Euleks, predstavnike kosovskih institucija i tzv. kosovskih bezbednosnih organizacija, kao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

Na pitanje kako komentariše zahtev Beograda da Kfor preuzme brigu o bezbednosti na severu, Ristuća kaže da Kfor ostaje u potpunosti posvećen sprovođenju svog mandata, nepristrasno, na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine.

- Kfor ne sprovodi aktivnosti za sprovođenje zakona, što je isključivi prerogativ Kosovske policije, koja deluje kao prvi odgovarač. Ove aktivnosti prati Misija Evropske unije za vladavinu prava (Euleks), kao drugi odgovorni. Kfor je treći reagujući. U svetlu poslednjih događaja, Kfor je povećao prisustvo i aktivnosti na severu Kosova. Nastavljamo da apelujemo na Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja i pronalazak rešenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za dugotrajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu - istakao je on.

Ističe i da je kao odgovor na tenzije krajem maja, u junu samo raspoređeno oko 500 turskih vojnika, a da je u svetlu nedavnih dešavanja u septembru, Kfor povećao svoje prisustvo i aktivnosti na severu Kosova, a Severnoatlantski savet je ovlastio raspoređivanje dodatnih snaga za rešavanje situacije.

- Trupe su povučene iz strateške rezerve NATO-a za Zapadni Balkan. Velika Britanija raspoređuje dodatne trupe i uskoro će uslediti dodatna pojačanja od drugih saveznika, uključujući Rumuniju. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da Kfor ima snage, sposobnosti i fleksibilnost neophodne da nepristrasno ispuni svoj mandat UN za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu - navodi Ristuća.

On, međutim, dodaje da samo političko rešenje može doneti trajni mir i stabilnost u regionu, pa će zato NATO i Kfor nastaviti da u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, za dobrobit svih zajednica i budućih generacija.

Ristuću će na čelu Kfora zameniti turski general Ozkan Ulutaš, primopredaja dužnosti je zakazana za 10. oktobar, a još uvek aktuelni komandant Kfora ističe da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu.

BONUS VIDEO:

Ispraćaj Stefana Nedeljkovića - povorka sa telom prolazi kroz špalir u Kraljevu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori