GLASANJE U NAJMANJE 50 GRADOVA I OPŠTINA: Čeka se raspuštanje republičkog i pokrajinskog parlamenta, pa da se upotpuni "izborni paket"

E.V.N.

05. 10. 2023. u 10:00

DA bi se ispunili zakonski preduslovi da birališta budu otvorena 17. decembra, što je do sada omogućeno u Beogradu i pedesetak opština u Srbiji, ostaje da teče rok za izbore na parlamentarnom i pokrajinskom nivou.

ГЛАСАЊЕ У НАЈМАЊЕ 50 ГРАДОВА И ОПШТИНА: Чека се распуштање републичког и покрајинског парламента, па да се употпуни изборни пакет

Gradska uprava u Požarevcu

Neophodno je da republička skupština bude raspuštena najkasnije do 3. novembra, što je najmanje 45 dana od predviđenog datuma održavanja glasanja, a krajnji datum da se da "voljno" poslanicima u Vojvodini je 16. novembar.

"Nogu su povukli" najpre, predsednici lokalnih samouprava, kao i gradonačelnik prestonice Aleksandar Šapić, koji je ostavku podneo dva dana pre isteka roka, koji je omogućavao da se stvore mogućnosti za izbore u decembru. Kako zakon nalaže, ostaje da se ispoštuje period od 30 dana, a ukoliko se u tom periodu ne izabere Šapićev naslednik, sledi raspisivanje izbora.

Šapić je juče, komentarišući dosadašnji rad na čelu prestonice, istakao da se, otkako je preuzeo funkciju, ponašao odgovorno, kao i da nije podlegao nijednoj vrsti političkog pritiska i da je pravio strateške planove u interesu Beograđana. Na pitanje da li je nezvanično u kampanji, budući da je kako je rečeno, "odlazeći gradonačelnik" i da se čini da je angažovaniji, Šapić je rekao da je on "dolazeći gradonačelnik i postojeći, a ne odlazeći".

- Ja sam u javnosti isto kao i ranije. Prosto je naišao takav talas. Pokušaću i dalje da imam istu dinamiku u skladu sa onim što se radi - rekao je Šapić i naveo da kada se budu završili izbori biće jasno, da li je sve to bilo dovoljno kako bi nastavio posao sa iste pozicije.

Do sada je bez gradonačelnika ostala trećina opština u Srbiji. Među njima su čelni ljudi Kragujevca, predsednici svih opština Šumadijskog okruga, izuzev Aranđelovca, Knića, Vlasotinca, Lebana, Bojnika, Vranja, Požege, Priboja, Kraljeva, Trstenika, Smedereva... Ipak, čelnici Niša, Novog Sada, kao ni predsednici 17 beogradskih opština nisu pošli za primerom svojih kolega.

Za razliku od lokalnih, za izbore za republički parlament, dovoljno je da se Skupština raspusti dan uoči raspisivanja. Sada se čeka da, po jednom scenariju, predsednik Republike na obrazloženi predlog Vlade raspusti Narodnu skupštinu, za šta ima rok od 72 sata od trenutka kada mu Vlada dostavi predlog. Imajući u vidu prethodne izbore, raspuštanje Skupštine je najverovatniji scenario, odnosno uvertira u glasanje. Još jedna varijanta je da premijerka podnese ostavku, koju Skupština konstatuje na prvoj narednoj sednici, a potom predsednik Republike pokreće postupak za izbor nove vlade. Ukoliko se u roku od 30 dana ne izabere, šef države skraćuje mandat parlamenta i raspisuje izbore.

Da bi se u paketu, 17. decembra, održali i pokrajinski izbori, neophodno je da predsednik tamošnjeg parlamenta Ištvan Pastor glasanje raspiše najkasnije do 16. novembra. Iako su se juče na nivou pokrajine menjala izborna pravila, tamošnji naprednjaci navode da donete odluke nisu ni u kakvoj vezi sa tim da li će izbori biti u decembru ili na proleće.

Zajedno Zavetnici i Dveri

SRPSKA stranka Zavetnici i Dveri formirali su "Srpski državotvorni blok". Kako je poručila predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, na prošlim izborima izašli su samostalno, ali su zbog zabrinutosti za status države, ovoga puta, odlučili da formalizuju saradnju s Dverima, uz podršku intelektualaca.

Pozvala je koaliciju NADA i druge vanparlamentarne i parlamentarne činioce koji se protive francusko-nemačkom predlogu postanu deo ovog bloka. Predsednik Dveri Boško Obradović poručio je da su protiv aktuelnog, ali i protiv povratka bivšeg režima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)