NAJBLIŽI SAVEZNIK UVEO SANKCIJE RUSIJI: Jedino Vučić odoleva uprkos pritiscima koje trpi

Novosti onlajn

28. 09. 2023. u 16:02

LISTI zemalja koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji nakon početka sukoba u Ukrajini, sudeći po poslednjim izjavama predsednika te zemlje, Kasima Žomarta Tokajeva, uskoro će se pridružiti i Kazahstan. Ova iformacija naročito iznenađuje kada se uzme u obzir činjenica da je u pitanju jedan od najbližih saveznika Ruske Federacije.

НАЈБЛИЖИ САВЕЗНИК УВЕО САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: Једино Вучић одолева упркос притисцима које трпи

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Kazahstan će slediti režim sankcija Rusiji - rekao je danas predsednik Tokajev, pritom dodavši da, prema njegovom mišljenju, "nema nikakve zabrinutosti u vezi sa teritorijalnim pretenzijama Ruske Federacije" prema njegovoj zemlji. 

Zanimljivo je da je ovim ogromna zemlja poput Kazahstana, koja slovi za jednog od najbližih saveznika Ruske Federacije, popustila pod pritiscima i gotovo 600 dana nakon početka sukoba u Ukrajini, stala u stroj onih koji su uveli sankcije Rusiji. 

Sa druge strane, Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, i dalje uspešno odoleva pritiscima međunarodne zajednice, kojima je izložen prilikom gotovo svakog susreta sa njenim predstavnicima. 

Inače, može se reći da je ovo neprimeren "revanš" Tokajeva Vladimiru Putinu, koji je predsedniku Kazahstana bukvalno spasao život u januaru 2020. Naime, tada su izbile najveće demonstracije u Kazahstanu od proglašenja nezavisnosti. Okidač su bile povećane cene goriva, a tokom nasilnih protesta koji su mirisali na puč ubijeno je na desetine demonstranata i među njima 16 pripadnika snaga bezbednosti. Predsednik Rusije je tada rekao da je „Kazahstan bio na meti međunarodnog terorizma", dodajući da Rusija nikada neće dozvoliti revolucije u regionu.

Trupe iz Rusije i drugih zemalja poslate su u Kazahstan da zavedu red.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!