"KLJUČNI INTERES JE OČUVANJE STABILNOSTI U REGIONU": Vučić o inicijativi "Otvoreni Balkan"

Novosti online

21. 09. 2023. u 18:42

ALEKSANDAR Vučić, predsednik Srbije, je tokom svog obraćanja na Generalnoj skupštini UN u Njujorku pomenuo i inicijativu "Otvoreni Balkan".

КЉУЧНИ ИНТЕРЕС ЈЕ ОЧУВАЊЕ СТАБИЛНОСТИ У РЕГИОНУ: Вучић о иницијативи Отворени Балкан

Foto Tanjug

Kako je rekao od Beograda pa do Jadranskog mora postoji zajednička naplata putarina a u planu je i da se priširi do Egejskog. Istakao je i to da se granice na Balkanu otvaraju, širi se tržište rada kao i slobodan protok roba i kapitala, a to je i bila ideja vodilja u projektu "Otvoreni Balkan".

- "Otvoreni Balkan" popravio je i političku atmosferu. Mi ovakav pristup imamo prema svim našim susedima i naš ključni interes je očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima. Ovi procesi svakako su nerazdvojni deo naših nastojanja da postanemo punopravna članica Evropske unije, što je istovremeno jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike - rekao je Vučić.

Prema rečima predsednika, ovaj pristup je fokuisar na prioreritet koji podrazumeva izgradnju novih, ali i odražavanje tradicionalnih prijateljstava sa zemljama širom sveta.

BONUS VIDEO: Forum 01. Naša održiva zajednica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (67)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)