PRIVREDNICI STRADALI OD MERA UVEDENIH NA UVOZ SRPSKE ROBE: Kurtijeve odluke kritikuju i u Prištini

Novosti online

19. 09. 2023. u 14:27

MERE koje su uvedene na uvoz iz Srbije stvaraju velike probleme kompanijama u međunarodnom vlasništvu, navode iz privrednih komora.

ПРИВРЕДНИЦИ СТРАДАЛИ ОД МЕРА УВЕДЕНИХ НА УВОЗ СРПСКЕ РОБЕ: Куртијеве одлуке критикују и у Приштини

Foto: D.Z.

Predstavnici privrednih komora ističu da bi vlada lažne države trebalo unapred da razmisli o posledicama koje te odluke mogu doneti po privredu, pre nego što donese takvu odluku, prenosi portal Indeksonline.

I dalje su na snazi restriktivne mere uvoza iz Srbije.

Predsednik Privredne komore tzv. Kosova Ljuljzim Rafuna kaže za Radio Kosovan da su od ovih mera stradala domaća, ali i međunarodna preduzeća koja svoju robu izvoze preko Srbije. On kaže da je unapred trebalo da bude upozorenje o uvođenju restriktivne mere za srpsku robu.

- Stav OEK-a je bio i jeste da treba unapred biti upozorenje kada se bude odlučivalo o takvoj meri, kako bi se biznisi pripremili. Imali smo mnogo članova Komore koji su plaćali robu koju su kupili u Srbiji, jer ima mnogo stranih kompanija koje tamo proizvode, a tu robu kupuju one kompanije koje se nalaze u toj zemlji. Prošla su dva meseca otkako su preduzeća izvršila uplatu, nisu mogli da uvezu robu dok uplata nije vraćena, a to je samo po sebi predstavljalo izazov za biznise - naglašava Rafuna.

Rafuna kaže da su mnoge kompanije i vlade zemalja EU izrazile zabrinutost zbog ove situacije. To je zbog činjenice da se, kako Rafuna ponovo ponavlja, mnoge međunarodne kompanije nalaze u Srbiji i te mere se odnose i na njih.

- Postoje nemačke kompanije koje su osnovane i koje su najveći proizvođači i najveći investitori u Srbiji. Zatim su italijanski, američki i drugi proizvođači. Rekli su nam: Vaša vlada je donela meru, ali te proizvode proizvode naše kompanije - kaže Rafuna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)