ŠAMAR LAŽNOJ DRŽAVI: NATO jasan, Priština ne sme da šalje specijalnu policiju na sever Kosova bez konsultacija s Kforom!

Novosti onlajn

08. 09. 2023. u 08:20

NA JUČERAŠNjOJ konferenciji za medije sa takozvanom predsednicom Kosova Vjosom Osmani, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je nedvosmisleno da Priština ne sme bez konsultacija sa NATO-om da raspoređuje svoje specijalne policijske jedinice na sever Kosova, ukoliko to utiče na bezbedno okruženje.

ШАМАР ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: НАТО јасан, Приштина не сме да шаље специјалну полицију на север Косова без консултација с Кфором!

FOTO: Tanjug/AP

On je u obraćanju medijima, a potom i pojašnjavajući svoj stav odgovarajući na pitanja novinara, rekao da prema važećem sporazumu iz 2013. godine (tzv.) KBS ne sme bez dozvole NATO-a na sever, ali je podvukao da NATO očekuje da Priština i što se tiče slanja specijalnih policijskih snaga na sever to ne radi bez konsultacija sa Kforom.

To praktično znači da Priština ne sme na svoju ruku da šalje specijalce Rosu na sever KiM.

- U skladu sa obavezom Prištine iz 2013. godine, svako raspoređivanje KBS-a na sever Kosova zahteva saglasnost Kfora i očekujemo pravovremene i značajne konsultacije za bilo kakve akcije KBS-a, Kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbednosno okruženje - objasnio je on.

Podvukao je da to nije nikakav novi uslov i da bilo kakvo slanje specijalnih snaga zahteva saglasnost Kfora, te da postoji potreba za koordinacijom i bliskim konsultacijama kosovskih vlasti i komandanta Kfora.

Ova poruka Stoltenberga jedna je od ključnih tema jutros i u Prištini. 

Poslanik DPK Bernard Nikaj rekao je da je izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, da je koordinacija sa Alijansom potrebna čak i za slanje specijalnih policijskih snaga na sever Kosova, direktan rezultat nekoordinacije i delovanja (tzv.) kosovske vlade krajem maja ove godine i krize kao posledice, prenosi Kljan Kosova.

Stručnjak za bezbednost Fatmir Čolaku izjavio je da ograničavanje raspoređivanja kosovskih specijalnih jedinica na severu daje signal da taj deo Kosova postepeno dolazi pod kontrolu i protektorat međunarodne vojne misije Kfor.

Poslanik Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti ukazao je da Kosovo pri sprovođenju policijskih akcija na severu treba da bude u koordinaciji sa saveznicima i Kforom, imali to napismeno ili ne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NAJVEĆA TRANSFORMACIJA Kako je Fahreta postala Brena - Saša doživeo šok kad ju je video: Ovo neće valjati...