SNAŽAN OTPOR KURTIJEVOM TERORU: Zaposleni u srpskim institucijama u zgradi Kancelarije za KiM i jutros na radnim mestima - tu proveli i noć

D. Z.

08. 09. 2023. u 07:54

ZAPOSLENI u zgradi u naselju Bošnjačka mahala u kojoj su smešteni Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, Kosovskomitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad Vučitrn, a kojima su inspektori opštine Severna Mitrovica po nalogu albanskog gradonačelnika Erdena Atića dali rok za iseljenje do danas, nalaze se na svojim radnim mestima u iščekivanju da li će inspekcija doći danas da ih izbaci.

СНАЖАН ОТПОР КУРТИЈЕВОМ ТЕРОРУ: Запослени у српским институцијама у згради Канцеларије за КиМ и јутрос на радним местима - ту провели и ноћ

foto d.z.

Kako bi pokazali da žele da sačuvaju svoja radna mesta, zaposleni u ovim srpskim institucijama proveli su i noć u ovoj zgradi, a jutros osim nekoliko novinarksih ekipa ispred zgrade nije bilo tzv. kosovske policije.

Osim jučerašnjeg pokušaja, kako smatraju zaposleni u ovim srpskim institucijama, od strane kosovske policije da ih na prevaru „izvuče" iz zgrade uz obrazloženje da je poslata dojava o podmetnutoj bombi u zgradi, drugih incidenata od juče do jutros nije bilo, a nedaleko do zgrade vidljivo je i nekoliko pripadnika KFOR-a.

Inače, kako je prekjuče saopštila Srpska lista, 40 porodica živi zahvaljujući radu ljudi koji su zaposleni u ovim institucijama.

- Progon i nasilna okupacija ove zgrade bi ugrozili ostvarivanje ljudskih i građanskih prava za desetine hiljada ljudi, kako iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, tako i iz oblasti socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva - dodaju iz Srpske liste iz koje pozivaju međunarodnu zajednicu da u trenucima krhkog mira uloži maksimalne napore i spreči režim iz Prištine da eskalira situaciju i izazove dodatne tenzije koje mogu imati nesagledive posledice na terenu.

Foto: D.Z.

Inače, opština Severna Mitrovica donela je nedavno rešenje kojim se zahteva da radnici srpskih institucija napuste zgradu u naselju Bošnjačka mahala u kojoj su smeštene i prostorije Kancelarije za KiM, a pod navodima da je „potrebno uređenje zgrade“.

Iako je taj rok prvobitno bio predviđen pre četranest dana, posle reakcije međunarodne zajednice, odnosno ambasade SAD u Prištini, koja je izrazila zabrinutost zbog ovog rešenja, rok je odložen do danas, ali se i jutros može nezvanično čuti da će se zauzimanje zgrade od strane kosovskih inspektora i policije ponovo odložiti, dok politički predstavnici Srba sa ovog područja ističu da i ovaj atak na zgradu u Bošnjačkoj mahali treba da bude deo dijaloga u Briselu...

BONUS VIDEO: 

MALI: Uprkos protivljenju opozicije, izborili smo se za veće plate i penzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave