TROBOJKA OPET NA RASPEĆU: Ostaci Milovog režima okomili se na barjak kralja Nikole ispred opštinske zgrade u Zeti

V. KADIĆ

07. 09. 2023. u 07:00

BARJAK sa crvenom, plavom i belom bojom ponovo je tema oko koje se glože Crnogorci. Iako se posle pada režima Mila Đukanovića i čuvene "trobojka revolucije", pre tri godine, mislilo da je tome kraj, nažalost, to se nije dogodilo. Priča ima nastavak i pošto je "osvježilo", iako Zakon o upotrebi nacionalnih simbola propisuje da u opštinama u kojima je nacionalna ili etnička grupa većinsko stanovništvo nacionalne zastave mogu biti istaknute pored državne na zgradi lokalne samouprave.

ТРОБОЈКА ОПЕТ НА РАСПЕЋУ: Остаци Миловог режима окомили се на барјак краља Николе испред општинске зграде у Зети

V.K.

Ovih dana strasti su se ponovo ustalasale i to u najmlađoj crnogorskoj opštini - Zeti, u kojoj od izbora 11. juna na vlasti više nije Demokratska partija socijalista sa svojim satelitima, već koalicija "Za budućnost Crne Gore" sa partijama avgustovske većine iz 2020. godine. Trobojka koja je postavljena na jarbolu ispred zgrade SO Zeta (uz državnu i Evropske unije) podigla je na noge ostatke bivšeg Milovog režima. Reč je o barjaku Kraljevine Crne Gore iz vremena Nikole Petrovića Njegoša, koji je zamenio zastavu Podgorice dok je Zeta bila opština u sastavu glavnog grada.

- Ispred zgrade Opštine Zeta istaknute su tri zastave. U pitanju su državna zastava, Evropske unije i kraljevine Crne Gore. Zastava kraljevine je zakonom o državnim simbolima i danom državnosti Crne Gore, članom 28 - zaštićena. Odluku da se postavi zastava Kraljevine donelo je rukovodstvo Opštine na čelu sa predsednikom - saopštio je prvi čovek Zete Mihailo Asanović.

Međutim, to nije bilo dovoljno da "smiri" nervozne pristalice DPS, koje su osudile isticanje crnogorske trobojke, nazivajući je "tuđom"?!

- Ovaj sramni čin predstavlja još jednu sramotu ove gradske uprave, u okviru koje, kao uprava svih građana, šalju poruku nepoštovanja simbola svoje države - poručuju iz DPS Zete.

Sličnih reakcija bilo je i kada je prvi čovek Pljevalja Dario Vraneš izdao nalog da se trobojke istaknu na svim javnim ustanovama u toj opštini, dok su u Andrijevici vandali tokom noći skinuli i bacili ovo znamenje, koje je zajedno sa opštinskom i zastavom Crne Gore, stajalo stalno ispred zgrade lokalne uprave.

U Nikšiću su komite tokom skupa na Trgu slobode na najprizemniji način oskrnavile venac sa trobojkom koji je predsednik Opštine Marko Kovačević položio na spomenik kralju Nikoli povodom Dana državnosti, tako što su ih bacili na asfalt i gazili. Međutim, crnogorskim nacionalistima nije smetalo što se u Tuzima upravo na taj dan na svakom ćošku vijorila albanska zastava, a na plaži u Ulcinju uz dvoglavog orla i barjak lažne države Kosovo.

Publicista i istraživač crnogorske istorije Jovan Markuš kaže, za "Novosti", da je bivša vlast ustoličila zastavu crvene boje sa grbom na sredini i zlatnim orlom koja je pravoslavni narod podelila.

- Dešavalo se, na primer, da se prilikom svečanosti u Kotoru, na Katedrali Svetog Tripuna, istakne zastava države Hrvatske. Režimski mediji tome nisu pridavali važnost, za razliku od histerije koju su ispoljavali kada bi neko makar i slučajno istakao ne samo zastavu Republike Srbije, nego i trobojku koja je bila i zvanična zastava Crne Gore - kaže Markuš, naglašavajući da postojeći državni simboli nisu utemeljeni u tradiciju pravoslavnog naroda u Crnoj Gori. - Oni predstavljaju neuko i drsko falsifikovanje simbola sa kojima su se naši preci ponosili. Kod grba su belog orla iz kneževine i kraljevine Crne Gore jednostavno ofarbali u žuto, samo da bi se razlikovao od sličnog koji postoji na grbu Srbije. Umesto državne zastave iz tog perioda, usvojili su vojnu ili ratnu zastavu, kao da je ratno stanje ili kao da je vojna hunta na vlasti. I zvanična himna svađa Crnogorce. Ona je čist falsifikat izvorne narodne pesme "Oj, junaštva, svijetla zoro" iz 1884, koja je preimenovaja u "Oj, svijetla, majska zoro", valjda u slavu referenduma 2006. godine.

Vraćena ćirilična tabla

SRPSKI nacionalni savet vratio je ćiriličnu tablu na zgradu Ustavnog suda u Podgorici, jer je mesecima ova institucija to odbijala da uradi. Savet je pozvao sve druge državne institucije Crne Gore da postupe u skladu sa Ustavom garantovanim normama ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma i istaknu svoje nazive i na ćirilici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!