KURTI ZAHTEVA VUČIĆEV POTPIS: Premijer lažne države traži da se u nastavku dijaloga 14. septembra stavi paraf

S.Rovčanin Tomković

02. 09. 2023. u 10:56

GRADONAČELNICI Albanci i dalje sede u četiri opštine na severu Kosova i Metohije. Kurtijeva policija gotovo svakodnevno hapsi Srbe i preti im. Stvaranje Zajednice srpskih opština, dogovoreno još 2013. godine Briselskim sporazumom, nije ni počelo.

КУРТИ ЗАХТЕВА ВУЧИЋЕВ ПОТПИС: Премијер лажне државе тражи да се у наставку дијалога 14. септембра стави параф

Foto: Profimedia

U ovoj atmosferi se iščekuje nova runda dijaloga Beograda i Prištine, koja bi trebalo da se održi 14. septembra u Briselu sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija.

Četiri meseca posle krize koja je izbila nametanjem albanskih gradonačelnika Srbima na izborima koje su bojkotovali i deset meseci od kada su naši sunarodnici zbog stalnog terora Prištine odlučili da napuste tzv. kosovske institucije, Kurti se ni za milimetar nije pomerio od svojih radikalnih stavova i (ne)dela. Oglušio se i o preporuke Evropske unije da povuče policiju i organizuje nove izbore na severu, pa se postavlja pitanje šta može još jedna etapa dijaloga da donese, kada Priština ne ispunjava ništa od dogovorenog. Predsednik Vučić rekao je nedavno "da je ideja mnogo samo rešenja ponestaje".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković naveo je da je preko deset Srba uhapšeno od početka godine, a u pritvoru su i dalje četvorica, da su oni uhapšeni samo zbog toga što imaju srpsko ime i prezime, da se sve čini da se Srbi ne vrate na svoja imanja i da se vlasnici hapse "po nekim tajnim optužnicama". Takođe, naveo da je da šest Srba ranjeno.

- Premijer privremenih prištinskih institucija i tzv. kosovska policija svete se Srbima umesto da idu u pravcu deeskalacije, rade sve samo da bi isprovocirali Srbe i stvorili novu krizu jer im jedino to odgovara. Prištini ne znači ništa ni poziv EU da pod hitno povuče iz i oko opštinskih prostorija policiju, da tzv. gradonačelnici posao obavljaju iz drugih prostorija. Umesto da se ide u tom pravcu, radi se sve suprotno. On ne želi nikakav mir, želi da oteža situaciju - rekao je Petković.

Ni ne razmišljajući o smirivanju situacije, Kurti putuje u Brisel sa "svojom temom". Njegov savetnik Jeton Zulfaj izjavio je da će se razgovarati o primeni sporazuma iz Ohrida i njegovog aneksa i da ih treba potpisati. Govoreći o kaznenim merama EU prema tzv. Kosovu istakao je da nemaju smisla:

- Mere EU nanose štetu demokratiji jer smo mi najdemokratskija zemlja Zapadnog Balkana po svim kredibilnim merenjima. Tražimo da se ove nepravedne mere uklone jer štete demokratskoj zemlji. Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Oni su u Briselu boravili i 22. juna, ali se tada nisu sastali, već su odvojeno razgovarali sa šefom evropske diplomatije Đozepom Boreljom i posrednikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Počeli da hapse i čak i svedoke


PETKOVIĆ se osvrnuo i na hapšenje Aleksandra Alagića preksinoć na Bistričkom mostu kod Leposavića:

- Reč je o mladiću koji je sportista, koji nema nijedan prekršaj i koji je kriv samo zato što je Srbin i što vodi kik-boks klub koji je pre hapšenja vodio Milun Milenković Lune kojeg su takođe hapsili. On je priveden na mestu gde se redovno zaustavljaju i maltretiraju Srbi sa dugim cevima. Kidnapovan je jer su ga u svojstvu svedok priveli tako što su mu stavili lisice i ne legitimišući ga ubacili u policijski automobil. Ne znam da se neko na taj način poziva u svojstvu svedoka i tako privodi. Alagić je pušten na slobodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (56)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)