ŠLAJFUJEMO NA EVROPSKOM PUTU Uprkos tom što je naša zemlja spremna za nastavak integracija, iz Brisela nema pozitivnih signala

S.S.R.

22. 08. 2023. u 07:00

PROLAZ kroz briselska vrata odavno je prebačen na isključivo politički nivo. Od decembra 2021. godine, kada su otvoreni klasteri jedan i četiri, nije došlo do pomaka na evropskom putu Srbije, uprkos tome što smo napravili značajne korake u mnogim oblastima. Poslednja otvorena poglavlja odnose se na vladavinu prava, ekonomske kriterijume, funkcionisanje demokratskih institucija, reformu javne uprave, javne nabavke, statistiku, finansijsku kontrolu, energetiku...

ШЛАЈФУЈЕМО НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ Упркос том што је наша земља спремна за наставак интеграција, из Брисела нема позитивних сигнала

Foto G. Čvorović

U Beogradu, međutim, znaju da se u ovom trenutku najviše meri usklađenost kandidata sa briselskim merama protiv Rusije, te da aktuelna politika koju vodi naš državni vrh nije po volji većine država-članica EU. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uoči puta u Grčku, ukazao je da očekuje pritiske na našu zemlju kako bi se promenio odnos prema Moskvi.

Ministar spoljnih poslova poslova Ivica Dačić očekuje da će ova nedelja biti izuzetno teška za Srbiju, jer će uslediti dodatni pritisci:

- Nije samo usklađenost sa spoljnom politikom EU problem u odnosima Srbije sa ovom organizacijom, već postoji još nešto. Albanija se hvali da je sto odsto usklađena sa EU i čudi se zašto ne otvaraju pregovore. Neke zemlje u okruženju samo primaju zahteve i odmah ih sprovode u delo - rekao je Dačić.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da će uslediti pritisci i oko još jedne važne teme. On očekuje da će se insistirati na zahtevu da naši ljudi treba da učestvuju na novim izborima na severu, ali dodaje i da se stav Beograda neće promeniti i da ćemo ostati pri tome da zahtevamo deeskalaciju, povlačenje tzv. kosovske policije sa severa, oslobađanje uhapšenih Srba, razvlašćivanje albanskih gradonačelnika, prestanak represije i nametanja političkih rešenja silom, uz puno ispunjavanje Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština.

- Pritiske na Beograd treba očekivati u smeru, u ovom trenutku najvažnijeg kriterijuma EU za integracije, a to je odnos prema Ukrajini i Rusiji - ocenjuje on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI ŠOK U RIMU! Novak Đoković nije jedini, kući neočekivano ide i šampion mastersa iz Madrida (VIDEO)