TAČIJEVOM ADVOKATU KRIVI RUSI: Nastavljeno suđenje pred Specijalizovanim sudom u Hagu

S.S.R.

14. 08. 2023. u 12:50

LIDERIMA nekadašnje tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju, danas je, posle tronedeljne pauze, nastavljeno suđenje u Specijalnom sudu u Hagu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, a Tačijev advokat Gregori Kiho je na početku ročišta rekao da "Rusi stalno pokušavaju da dovedu u vezu optužene pred Specijalnim sudom sa trgovinom organima."

ТАЧИЈЕВОМ АДВОКАТУ КРИВИ РУСИ: Настављено суђење пред Специјализованим судом у Хагу

FOTO: Arhiva novosti

On je od suda tražio da izda obaveštenje da su istrage o trgovini organima završene i da sadašnje suđenje nema veze sa tim optužbama.

- Nekoliko tekstova koji su objavljeni sa ruskim Ministarstvom spoljnih poslova i koji su se reflektovali u evropskim medijima, odnose se na trgovinu organima i na jednog od lidera uključenog u ovaj sudski proces. To je netačno s obzirom na optužbe koje su podignute u optužnici. Ovakvi članci su štetni po optužene. Ako je istraga vezana za trgovinu organima završena, neko to treba da kaže, da u optužnici koja je podignuta nema ničega što ih dovodi u vezu sa trgovinom organa - rekao je Kiho.

Specijalizovani sud je pokrenut upravo na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, u kojem ukazuje na trgovinu organima ubijenih Srba u tzv. "žutoj kući" na severu Albanije. Ovih optužbi nema u podignutoj optužnici protiv četvorke, ali dok god sud zaseda, istrage mogu da traju.

Inače, danas svedoči 16. svedok u procesu.

Tači, Krasnići, Veselji i Seljimi optuženi su za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, ubistva, progone i mučenja u logorima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)