SRAMNO PISMO ZAPADNIH POLITIČARA BORELJU, BLINKENU I KLEVERLIJU: Pritisnite Vučića, distanca od Srbije

M. St.

08. 08. 2023. u 11:30

NA adresu EU, SAD i Velike Britanije, odnosno njihovih zvaničnika, stiglo je pismo nekoliko zapadnih političara u kom zahtevaju da se ove zemlje "kritičnije odnose prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću" i neku vrstu distanciranja od naše države. Uz konstataciju da je "Kosovo suverena zemlja i funcionalna demokratija" i da to treba da bude osnov zajedničke politike prema aktuelnoj krizi.

СРАМНО ПИСМО ЗАПАДНИХ ПОЛИТИЧАРА БОРЕЉУ, БЛИНКЕНУ И КЛЕВЕРЛИЈУ: Притисните Вучића, дистанца од Србије

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U svojim optužbama na račun Srbije izražavaju zabrinutost što je u eskalaciji na KiM, prisutno više popustljivosti prema Beogradu nego prema Prištini. Tvrde i da EU i SAD vode blagu politiku u pogledu naše zemlje kao kandidata, strahujući da bi Beograd mogao da pređe na stranu Rusije.

Pismo u koji je nemački "Tagesšpigel" imao uvid, a koje prenosi i Kosovo onlajn, potpisali su predsednici spoljnopolitičkih odbora Bundestaga Mihael Rot i američkog Senata Bob Menendez, kao i čelnici Komiteta za spoljne poslove britanskog Donjeg doma i parlamenata Češke, Ukrajine, Irske, Estonije, Letonije i Litvanije. Oni su tekst uputili šefu evropske diplomatije Đuzepu Borelju, ministrima spoljnih poslova SAD i Velike Britanije, Entoniju Blinkenu i Džejmsu Kleverliju.

- Tražimo od međunarodne zajednice da uči iz naše prošlosti i osigura da na Balkanu ne vodimo politiku usredsređenu na Beograd. Trenutni pristup ne funkcioniše. Razmotriti primenu politika diplomatije odvraćanja kako bi se sprečilo dalje pogoršanje bezbednosne situacije na severu Kosova. Ne trebaju se kažnjavati oni koji se zalažu za vladavinu prava i demokratiju - navodi se u pismu.

Edvards: Kijev bliži priznavanju

POLITIČKI analitičar Edvard Džozef, na svom tviter-nalogu naveo je da to što je potpisnik pisma i predsednik Odbora za spoljne poslove Ukrajine, "znak da je ta zemlja bliža priznavanju nezavisnosti":

- Ako je autentično, potpisivanjem pisma "Kosovo je suverena zemlja", Oleksandre Merežko, predsednik Odbora za spoljne poslove, približio je Ukrajinu priznavanju Kosova. Merežko je ugledni međunarodni advokat iz stranke Zelenskog, koji se u junu sastao sa predsednicom Kosova.

Između ostalog, kritikuje se nedostak pritisaka na Srbiju nakon "proizvoljnog hapšenja trojice kosovskih policajaca i nekažnjavanje odgovornih za napade na Kfor".

Vlada tzv. Kosova u saopštenju je "pozdravila ovo pismo i zahvalila međunarodnim političarima na njihovom interesovanju za Kosovo", ističući da ostaju posvećeni deeskalaciji situacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (59)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!