POSLANICI POČINJU SEDNICU SA 30 TAČAKA: O uplatama države majkama, ozakonjenju, izboru ministra prosvete

Novosti online

19. 07. 2023. u 08:59

Poslanici Skupštine Srbije počinju danas novu sednicu, na čijem je dnevnom redu ukupno 30 tačaka, među kojima je i Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, dopuna Zakona o ozakonjenju, izmene Zakona o planiranju i izgradnju, ali i predlog da se za ministra prosvete izabere Slavica Đukić Dejanović.

ПОСЛАНИЦИ ПОЧИЊУ СЕДНИЦУ СА 30 ТАЧАКА: О уплатама државе мајкама, озакоњењу, избору министра просвете

Skupština do sada usvojila osam rezolucija o KiM , Foto N. Skenderija

Poslanici će raspravu početi polemikom o dopunama Zakona o ozakonjenju, što je prva tačka dnevnog reda. Ovaj zakon će omogućiti onima koji žive u nelegalizovanim stambenim objektima i koji nemaju struju i vodu, da dobiju priključke.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je ovo pre svega humani čin i naglasio da ni na koji način ne abolira investitora niti prejudicira na bilo koji način dalji proces ili odluke o legalizaciji objekta, odnosno stana.

Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, predviđa novčanu pomoć za decu do 16 godina starosti od po 10.000 dinara. Majke će za novčanu pomoć od 10.000 dinara po detetu moći da se prijave od 20. avgusta do 20. septembra na portalu Uprave za trezor. Pravo na pomoć imaće majke sve dece rođene nakon 21. novembra 2006. godine, uključujući i taj dan, a predviđeno je da isplata počne 25. septembra.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim se, kako je navedeno u obrazloženju, nastavlja podrška majkama preduzetnicama. Predloženim izmenama predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, odsustvo sa rada radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate. Otac deteta ova prava može ostvariti posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno dete.

Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.

Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je unapređenje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola CEOP sistema uvođenjem novih funkcionalnosti, a naročito e-prostora kojim postupak za izradu i izmenu planske dokumentacije postaje efikasniji i brži. Ministar Vesić je naveo da će se unaprediti zelena agenda i da će svi objekti veći od 10.000 kvadrata morati da imaju zeleni sertifikat, a zgrade će morati da imaju i energetski pasoš.

Pred poslanicima su i izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, o energetici, Predlog zakona o interoperabilnosti železničkog sistema, izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca, izmene i dopune Zakona o strancima, kao i više sporazuma o zajmovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)