LIDERI NATO O SRBIJI: Pozvali na deeskalaciju situacije na Kosovu i primenu sporazuma

Novosti online

11. 07. 2023. u 21:39

LIDERI NATO su, u zajedničkom saopštenju sa Samita u Viljnusu, pozvali na deesskalaciju situacije na Kosovu, kao i na primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma.

ЛИДЕРИ НАТО О СРБИЈИ: Позвали на деескалацију ситуације на Косову и примену споразума

FOTO: Tanjug/AP

-Podržavamo dijalog uz podršku EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pozivamo strane da iskoriste trenutak i angažuju se u dobroj veri ka postizanju trajnog političkog rešenja. Pozivamo obe strane da odmah deeskaliraju situaciju, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primeni sporazuma o putu normalizacije između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Briselu i Ohridu, navodi se u saopštenju.

U zaključku koji sadrži 90 tačaka, koje se tiču svih bezbednosnih izazova, Zapadni Balkan se pominje od 75 do 78 tačke.

-Zapadni Balkan je region od strateškog značaja za NATO, što je istaknuto našom dugom istorijom saradnje i operacija. Ostajemo snažno posvećeni bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana podržavajući reforme koje unapređuju težnji zemalja u regionu za NATO i EU. Nastavićemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju u cilju podrške reformama, regionalnom miru i bezbednosti i suprotstavljanju zlonamernom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri. Region zahteva stalnu pažnju i posvećenost Alijanse i međunarodne zajednice da bi se suprotstavili ovim izazovima. Demokratske vrednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije i očekujemo nastavak napretka u tom pogledu, ističe se u saopštenju.

Zatim se NATO osvrće na situaciju u Bosni i Hercegovini naglašavajući da alijansa snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne BiH, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima. -Podstičemo domaće pomirenje i pozivamo političke lidere da se uzdrže od retorike i akcija koje izazivaju podele i secesionističke. Ostajemo posvećeni evroatlantskim težnjama zemlje. Nastavljamo da podržavamo reformske napore, uključujući i kroz novodogovoreni paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, NATO štab u Sarajevu i široke kooperativne alate za sigurnost i partnerstvo, kao i kroz Program reformi zemlje sa NATO-om. Ohrabrujemo Bosnu i Hercegovinu da iskoristi podršku NATO-a i intenzivira napore za postizanje napretka u reformama u ključnim oblastima, uključujući prijeko potrebne političke, izborne, vladavine prava, ekonomske i odbrambene reforme, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o NATO-u članstvo, dodaje NATO.

Foto Tanjug/AP

Takođe, NATO ističe i potrebu za daljim jačanjem odnosa sa Srbijom.

-Jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu. Očekujemo od Srbije da se na konstruktivan način angažuje sa NATO-om i svojim susedima, uključujući i svoje javne komunikacije o obostranim koristima saradnje NATO-a i Srbije, podvlači se u saopštenju.

NATO naglašava da podržava dijalog uz podršku EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

-Pozivamo strane da iskoriste trenutak i angažuju se u dobroj veri ka postizanju trajnog političkog rešenja. Pozivamo obe strane da odmah deeskaliraju, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primeni sporazuma o putu normalizacije između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Briselu i Ohridu, navodi NATO.

Lideri Zapadne vojne alijanse naglašavaju da ostaju posvećeni kontinuiranom angažovanju NATO-a na Kosovu, i preko Misije Kfora koju predvodi NATO.

-Kfor će nastaviti da obezbeđuje bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. Nedavne eskalacione akcije su neprihvatljive i osuđujemo nasilje na severu Kosova, kao i ničim izazvane napade koji su naneli ozbiljne povrede vojnicima NATO-a. Povećali smo prisustvo trupa Kfora da odgovorimo na napetosti koje se ponavljaju. Sve promene u stavu naših snaga u Kforu će ostati zasnovane na uslovima, a ne kalendarski, najavljuje NATO.

kosovo-online.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)