KURTI GLUMI EVROPEJCA DA IZBEGNE SANKCIJE EU: O situaciji na KiM raspravlja se u Briselu - Priština promenila rečnik

D.M.S.

30. 06. 2023. u 09:10

"EVROPSKA unija u Kosovu ima najiskrenijeg partnera i najstabilnijeg saveznika u regionu, po demokratskim principima i dugoročnim interesima. Kosovo ima takvu vladu, takav narod. Povremeno smo bili kritični prema EU, ali nikada cinični ili ogorčeni, nismo ni danas. Kada smo u decembru prošle godine predali zahtev za članstvo, učinili smo to verujući da ćemo u dogledno vreme biti deo ove Unije jer u nju verujemo, imamo isto uverenje i danas. Cenimo podršku i pomoć EU proteklih godina, Evropa je naš kontinent i EU je naša sudbina".

КУРТИ ГЛУМИ ЕВРОПЕЈЦА ДА ИЗБЕГНЕ САНКЦИЈЕ ЕУ: О ситуацији на КиМ расправља се у Бриселу - Приштина променила речник

Foto: Tsnjug/AP photo

Sve ovo izgovorio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, prenoseći članovima svog kabineta da je Evropska komisija predstavila Evropskom parlamentu listu mera protiv tzv. Kosova, a zbog nepoštovanja plana za deeskalaciju situacije na severu KiM. Na sednici vlade, ali ni u javnosti, nije detaljisao koje to evropske vrednosti baštini lažna država u kojoj se puca u Srbe, koja organizuje hapšenja i pritvara bez dokaza, postavlja gradonačelnike uz asistenciju specijalaca, zabranjuje ulazak srpske robe...

Snažni izliv Kurtijeve ljubavi prema Briselu usledio je nakon više javnih opomena koje je generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju Jan Gert Kopman izneo, da će Evropska komisija predložiti zamrzavanje rada tela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, suspendovanje evropskih fondova i obustavljanje političkih kontakata sa vlastima u Prištini.

O situaciji na tzv. Kosovu raspravlja se i na dvodnevnom samitu lidera EU u Briselu. U zaključcima spremljenim za taj skup osuđuje se nasilje na severu KiM i ističe se posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU. Istim dokumentom Beograd i Priština se pozivaju na momentalnu deeskalaciju situacije i stvaranje uslova za održavanje izbora u sve četiri opštine na severu KiM, uz napomenu da bi neuspeh deeskalacije napetosti mogao da ima negativne posledice.

- Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik i brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom - piše u dokumentu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je juče da je došlo vreme da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i da se napravi jedan globalni pristup rešavanju tog problema. On je uoči samita Evropskog saveta rekao novinarima da u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozepa Borelja:

- Takođe, podržavamo i ideju da se organizuje konferencija sa nekim zemljama članicama EU kako bismo podržali napore posredovanja, zajedno sa SAD, jer smo videli prethodnih meseci poteškoće i eskalaciju situacije.

Bela kuća: Delimo zabrinutost

AMERIČKA administracija deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih napetosti na severu Kosova i Metohije, saopštila je Bela kuća. - Američki zvaničnici u Vladi, uključujući Belu kuću i Stejt department blisko sarađuju sa partnerima iz EU kako bi pronašli diplomatsko rešenje za nedavne događaje. Od lidera Kosova i Srbije zatražili su deeskalaciju, kao i da se ponovo usredsrede na primenu sporazuma o normalizaciji koji su potpisani tokom godine - navodi se u odgovoru Bele kuće na pitanje "Glasa Amerike", povodom pisma američkih senatora upućenog predsedniku Džozefu Bajdenu, a u kojem se ističe da će Kongres razmotriti dosadašnju podršku Prištini i Beogradu.

I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sve strane na KiM da deeskaliraju situaciju i uzdrže se od akcija koje mogu još više da povećaju tenzije, i dodao da bi i Beograd i Priština trebalo "u dobroj veri" da se vrate dijalogu uz posredstvo EU:

- NATO zajedno sa EU radi na brojnim pitanjima, jedno od njih je Kosovo. Situacija na Kosovu pokazuje koliko je neophodna naša saradnja. Mi snažno podržavamo napore EU u vođenju dijaloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)