BORELJ NAKON SASTANKA U BRISELU: Potrebna deeskalacija, hitno istražiti zlostavljanja uhapšenih

Novosti online

22. 06. 2023. u 22:47

VISOKI predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj istakao je večeras, posle odvojenih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da je neophodno raditi na deeskalaciji situacije, a to znači primeniti plan EU, te da je od kosovskog premijera zatražio hitnu istragu u vezi zlostavljanja uhapšenih.

БОРЕЉ НАКОН САСТАНКА У БРИСЕЛУ: Потребна деескалација, хитно истражити злостављања ухапшених

Foto: Printskrin/Jutjub/Studio Hitex

Borelj je, na konferenciji za štampu, ukazao da smo već četiri nedelje svedoci bespotrebnog pogoršanja situacije protestima i nasilnim konfrontacijama.

Podsetio je da su povređeni pripadnici Kfora, novinari, pripadnici policije i civili.

- Slušamo o incidentima na dnevnoj osnovi. To je neprihvatljivo i ne sme da se nastavi. Zato sam tražio od predsednika Vučića i premijera Kurtija da dođu u Brisel danas na krizni sastanak. Da ponovo smo u kriznom modu - konstatovao je Borelj.

Rekao je da su članice EU i SAD bile jasne u apelu za deeskalacijom i pozivu na preduzimanju odlučnih koraka.

- Na žalost svedoci smo upravo suprotnog - kazao je on.

Preneo je da je zajedno sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom proveo više od četiri sata, najpre sa Kurtijem i posle sa Vučićem, u odvojenim sastancima.

- Nismo imali zajednički sastanak da pokušamo da nađemo rešenje - podvukao je on.

Borelj je kazao da je stranama predstavio jasna očekivanja međunarodne zajednice.

- Kosovu da mora pod hitno da obustavi policijske operacije na severu oko zgrada opština, da gradonačelnici obavljaju privremeno dužnost sa alternativnih lokacija, a Srbiji da osigura da će protesti prestati simultano sa povlačenjem policije. Obema stranama ukazali smo da treba da najave prevremene izbore, što pre, u sve četiri opštine, uz bezuslovno učešće Kosovskih Srba. Tu je srž problema i rešenja - što ranije održavanje novih izbora uz "puno" učešće - objasnio je on.

Posle, dodao je, kada se situacija na terenu normalizuje, mora se nastaviti rad na normalizaciji odnosa kroz dijalog uz posredovanje EU.

- Pre par meseci postigli smo značajan sporazum na putu ka normalizaciji, i izgledalo je kao da smo na dobrom putu. Moramo da se vratimo implementaciji postignutih dogovora, a to znači i početak, bez odlaganja i preduslova, pregovora o nacrtu statuta ZSO - rekao jeon.

Borelj je istakao i da je bio jasan da ne može biti nekažnjivosti za one koji su vinovnici nasilja, ali o time treba da se bavi pravosuđe, na profesionalni i nepristrasan način.

- Današnji sastanak nije bio fokusiran na šta, već na kada i kako. Kako da se situacija deeskalira na terenu, konkretnim koracima, kako da se organizuju novi izbori i kako obezbediti povratak dijalogu i implementaciji svih obaveza iz dijaloga, posebno mapa puta za implementaciju. Posle sastanaka mogu reći da su lideru shvatili ozbiljnost situacije, ali očigledno imaju različite interpretacije i pristupe uzroka, a i tako rešenja. Kako bi napredovali na sto sam stavio konkretne predloge na osnovu uslova EU. Saglasni smo za potrebom održavanja novih izbora, i modalitetima kako doći do njih - preneo je on.

Borelj je rekao da još nisu stigli do toga, ali da je poznat put.

- Razgovarali smo i o hapšenjima. Rekao sam da su neosnovana hapšenja i zlostavljanja potpuno neprihvatljiva. Civilna misija Euleks na Kosovu će u narednom periodu imati važniju ulogu u monitoringu toga. Podvukao sam i da trojica kosovskih policajaca koja su uhapšena moraju što pre i bezuslovno biti puštena. Mislim da smo identifikovali načine za napredak, ali strane treba da isporuče svoje obaveze - podvukao je on.

Borelj je kazao da je premijeru Kosova ukazao na optužbe u vezi neosnovanih hapšenja i zlostavljanja uhapšenih, i od njega tražio hitnu istragu i evaluaciju situacije, kao i preduzimanje potrebnih koraka.

- Poslednje što mogu reći jeste da ćemo izaslanik i ja biti u tesnoj komunikacijia sa obe strane u narednom periodu i da ću izvestiti u ponedeljak šefove dipomatija gde smo i gde treba da idemo - zaključio je on, prenosi Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO: Ćuta u Skupštini prvo poručio: "Pogledajte me"; Posle dva minuta: "Šta me gledate?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (17)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima