DRECUN: Priština priprema vojno-policijsku okupaciju severa Kosova

Tanjug

17. 06. 2023. u 19:02

PRIŠTINSKE vlasti pripremaju vojno-policijsku okupaciju severa Kosova, izjavio je danas predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i ocenio da tu nema govora o deeskalaciji, preneo je RTV.

ДРЕЦУН: Приштина припрема војно-полицијску окупацију севера Косова

Milovan Drecun, Foto Tanjug

-Dakle, sada se već priprema teren za ono što treba da bude... potpuna okupacija, vojno-policijska okupacija severa Kosova. I odradili su tu veliki deo posla, pripremili osnovicu sa ove četiri baze, sa ubacivanjem vojnih specijalaca i ja tu uopšte ne vidim nagoveštaj bilo kakvog povlačenja, rekao je Drecun za Tanjug.

On je podsetio da se sada u Prištini pojavljuju zahtevi da komandant Kfora treba da dozvoli da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga uđu na sever.

Drecun smatra da se reagovanje međunarodne zajednice reflektuje na terenu kao odobravanje i podrška premijeru Aljbinu Kurtiju za njegovo delovanje.

-I kada se s jedne strane govori o tome da se uvedu nekakve sankcije i mere zbog njegovih jednostranih poteza i preti mu se ako ne posluša instrukcije Zapada, vidi se da je to površno, istakao je Drecun.

On je u tom smislu pomenuo i izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

-Možda nešto trenutno uradi, a onda dodatno ima to što je Eskobar, po meni, apsolutno neprihvatljivo rekao. Prvo, kaže postoji sporazum ih Ohrida - nema takvog sporazuma. Govori da je to pravno obavezujući sporazum i kaže da Beograd mora da prizna teritorijalni integritet, suverenitet Kosova i da im otvori put ka međunarodnim organizacijama, kaže Drecun.

On je napomenuo da, kada Kurti govori o tome da mora da se uspostavi vladavina prava i hapse nekakve kriminalne bande, jasno je da nema govora o deeskalaciji, jer on će nastaviti da hapsi ljude na severu Kosova.

-Samo da vas obavestim, on je pokušao pre neki dan da (izaslaniku EU za dijalog) Miroslavu Lajčaku preda neki spisak na kome je 350, navodno, srpskih kriminalaca na severu. Lajčak je odbio da primi taj papir. Znači to je spisak po kom Kurti hoće sada da nastavi nekakva hapšenja, pa mi kažite ima li tu nagovaštaja da će situacija da se smiri. Neće, istakao je Drecun.

On je rekao de je Kfor taj koji pomaže Kurtiju u svemu tome.

-Oni smatraju da treba da se utvrdi ko je odgovoran za ranjavanje pripadnika Kfora i oni su tražili od pripadnika kosovske policije da ona hapsi pripadnike, kako su rekli, kriminalnih bandi, pored mirnog naroda koji je protestovao. (Komandant Kfora general Andrea) Galijeni kaže - to su bile kriminalne bande i treba da ih hapsi i Kurti je počeo da hapsi. I Kfor mu asistira u svemu tome, kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, tu ne treba da bude iznenađenja.

-Ako nastavite sa hapšenjem Srba, ako nastavite sa terorisanjem, kao što je ovo sada u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde se samo povećava broj pripadnika specijalnih parapolicijskih jedinica. Dakle oni ne smanjuju njihov broj jedinca na severu, oni dovode novo ljudstvo tamo i povećavaju broj pripadnika i hoće da grade nove baze, ukazao je Drecun.

Podsetivši da Kfor deluje po Rezoluciji UN 1244, koja ne govori o granici između Kosova i Srbije, on je postavio pitanja kako je komandant Kfora uopšte mogao da dozvoli da postoji neka granična policija i da ona bude prisutna u kilometarskom pojasu gde samo po odobrenju komandanta Kfora sme da bude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev