KURTI ZAKUKAO: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Beograda;

Novosti Onlajn

08. 06. 2023. u 22:54

PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pristrasne u razgovorima Beograda i Prištine, tvrdeći da Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak dolaze sa zahtevima druge strane.

КУРТИ ЗАКУКАО: Западни изасланици пристрасни, долазе са захтевима Београда;

Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ/Shutterstock/ilustracija

Kurti je za Asošijeted Pres naveo je da izaslanici SAD i EU za pregovore — Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, dolaze sa zahtevima Beograda.

- Dolaze nam sa zahtevima. Sa zahtevima druge strane - rekao je Kurti.

Kurti kaže i da zapadne sile ne bi trebalo da povlađuju Beogradu, u kojem vidi, kako kaže, "suštinski problem za nasilje na Zapadnom Balkanu".

Naveo je da su čak i za vanredne izbore u četiri severne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom  23. aprila tzv. Kosovo izneverili međunarodni posrednici, jer su , kako je rekao, pozvali na izvršenje izbornih amandmana, ali nisu izvršili pritisak na jedinu političku stranku etničkih Srba da učestvuje u glasanju.

Zato kaže da će mu biti potrebna pomoć međunarodne zajednice da neguje politički pluralizam u etničkoj srpskoj manjini, kako bi se obezbedila "fer konkurencija i demokratska trka za nove gradonačelnike".

- Ne možemo sebi da dozvolimo još jedan proces koji će srpski kandidati bojkotovati par dana pre početka izbora, jer to Beograd nalaže - rekao je Kurti.

BONUS VIDEO: "IDITE KUĆI, KOSOVO JE SRBIJA" - Mališani iz Zubinog Potoka se igraju ispred bodljikave žice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri