STAROVIĆ: Predlog plana za deeskalaciju koji je objavio Osmani prilično manjkav

Tanjug

04. 06. 2023. u 17:56

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je danas, povodom predloga plana koji je objavio Predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani za deeskalaciju i normalizaciju situacije na severu Kosova i Metohije, da je taj plan prilično manjkav, kao i da puno toga u njemu nedostaje.

СТАРОВИЋ: Предлог плана за деескалацију који је објавио Османи прилично мањкав

FOTO D.Z.

Kako je objasnio, kada se govori o procesu deeskalacije, lopta je u dvorištu Prištine i na njima je da povuku svoje specijalne policijske snage.

-Nijedan plan deeskalacije neće dovesti do suštinske deeskalacije dokle god imamo jasnu izraženu volju u Prištini da do deeskalacije dođe na bilo koji način, rekao je Starović.

Starović je rekao da, kada govorimo o tome kada će biti vraćeno stanje povišene borbene gotovosti vojske Srbije, to pre svega zavisi od procena pretnji i rizika, i od odluke vrhovnog komandanta.

-Čak i u najpozitivnijem scenariju, ako dođe do povlačenja specijalnih jedinica kosovske policije, ako dođe do ostavke neligitimnih gradonačelnika, sve će nam to malo značiti ukoliko premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti krene sa hapšenjima naših sunarodnika sa spiska koji je sačinio prethodnih dana, objasnio je Starović za Tanjug.

Kako je rekao, potrebno je da postoji dobra volja za normalizacijom ali da nažalost prištinska aministracija tu volju ne pokazuje.

-Mi imamo diplomatki presedan da je uspostavljen jedan opšti konsenzus koji govori u ime svih pet država stalnih članica Saveta bezbednosti, da je krivac za ovu rundu esklacije kojoj svedoćimo u poslednjih desetak dana Aljbin Kurti, i privremene institucije samouprave u Prištini, rekao je Starović.

On je objansio da je to dobro, ali da nažalost nije dovoljno, pošto takva retorika mora biti propraćena konkretnim merama.

-Tu mislim na odlučujući pritisak koji države Kvinte mogu da sprovedu na prištinsku administraciju da povuče svoje specijalne snage i oslobodi privedene Srbe. To bi bio suštinski korak u pravcu deeskalacije, istakao je Starović.

On je rekao da reakcije američkih zvaničnika ne bi trebalo da znače da je došlo do potpunog preokreta u pristupu SAD-a prema Prištini.

-Oni će, nažalost, uvek podržavati Prištinu, ali bi to moglo da znači da dolazi do promena odnosa prema Aljbinu Kurtiju. Ma koliko Amerikanci trenutno smatrali problematičnim ponašanje Kurtija dok je na vlasti u Prištini, oni su svesni da je neke stvari teže sprovesti sa njim u opoziciji. Neophodno je sprovesti temeljnu istragu o dešavanjima na KiM. Po svemu što znamo Srbi su sprovodili miran nenasilan protest, nisu bili naoružani i nisu pucali na pripadnike KFORA, objansio je Starović.

Kako je rekao, "ukoliko logična posledica čitanja spiskova budu akcije lišavanja slobode bojim se da ne idemo u pravcu deeskalacije nego ka novoj potencijalnoj još opasnijoj ekslaciji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna