ORLIĆ SA POSLANICIMA IZ SLOVENIJE: Kurti čini sve da uništi mir

Novosti online

31. 05. 2023. u 15:55

PREDSEDNIK Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Srbijom u Državnom zboru Republike Slovenije, na čelu sa predsednicom Lenom Grgurevič.

ОРЛИЋ СА ПОСЛАНИЦИМА ИЗ СЛОВЕНИЈЕ: Курти чини све да уништи мир

Parlament

Tokom sastanka je pozdravljena saradnja na nivou poslaničkih grupa prijateljstva, kao i konstantan porast broja članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Slovenijom u NS RS, čiji je predsednik Milija Miletić takođe prisustvovao sastanku.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog snažnog ekonomskog partnerstva dve zemlje, posebno zbog činjenice da je Srbija druga investiciona destinacija za slovenački kapital. Iskazana je spremnost da se, na temeljima tradicionalno prijateljskih bilateralnih odnosa, nastavi zajednički rad u svim oblastima od interesa.

Predsednik NS RS je delegaciju Državnog zbora upoznao sa teškom situacijom za Srbe na KiM i još jednim talasom organizovanog nasilja sa kojim se suočavaju.

- Umesto da se tenzije spuste i situacija relaksira, Aljbin Kurti radi sve suprotno – pokušava da dovede do velike eskalacije i uništi mir. Da je upravo Kurti izvor problema nedvosmisleno je jasno svima, i to prethodnih dana otvoreno saopštava i međunarodna zajednica - rekao je dr Orlić, podsećajući da Priština brutalnom silom pokušava da, u sredinama u kojima žive isključivo Srbi, nametne svoju nelegitimnu i nedemokratsku vlast, uzurpirajući zgrade opština, maltretirajući goloruk narod koji sedeći protestuje i pucajući na njega bojevom municijom.

- Očekujemo da cela međunarodna javnost oštro osudi nasilje, da se Kurtijevi specijalci hitno povuku i da se Srbima na KiM garantuje bezbednost.

Lena Grgurevič je izrazila očekivanje da će se situacija na KiM rešiti mirnim putem, kao i da će doći do potpune implementacije svih potpisanih sporazuma i preuzetih obaveza, što na prvom mestu podrazumeva formiranje ZSO. Poručila je da se nada što skorijem članstvu Srbije u EU, te da je Slovenija spremna da, na ovom putu, našoj zemlji pruži svu neophodnu pomoć i podršku. Posebno je naglasila da zvaničnici Slovenije visoko na agendi drže pitanje položaja i statusa srpske zajednice u svojoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

NEDAVNO SE KRSTIO, A SAD... Oženio se Ronaldo -  i to kim! (FOTO)