BRNABIĆ: Puno poštovanje za građane koji protestuju, meni smetaju pozivi na nasilje opozicije i njihovo nasilje nad drugim građanima

Novosti online

24. 05. 2023. u 11:44

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da ima puno poštovanje prema građanima koji protestuju protiv nasilja, ali da joj na tim protestima smetaju dve stvari.

БРНАБИЋ: Пуно поштовање за грађане који протестују, мени сметају позиви на насиље опозиције и њихово насиље над другим грађанима

Foto: SNS

Ona je tokom posebne sednice Narodne skupština, koja je nastavljena danas, istakla da su protesti tekovina demokratskog društva i da nema ništa protiv njih, ali da su pozivi na nasilje na tim skupovima od strane opozicije nedopustivi.

- Puno poštovanje za ljude koji protestuju protiv nasilja, nikada nijednu ružnu reč o njima nisam rekla niti ću. Prva stvar koja mi smeta jesu pozivi na nasilje opozicionih lidera i nekih od organizatora protesta. Smeta mi natpis “doživotna robija” na vratima Vlade Srbije, kao poruka ministrima i svim ljudima, činovnicima i službenicima Vlade Srbije. Da li ste i njima pretili doživotnom robijom? Hoće li i njihova deca da pomisle da će i oni ići na robiju? Pošto će mandat te vaše tehničke Vlade, koju planirate da napravite do izbora, imati zadatak da ih sve uhapsi? To je poruka protesta protiv nasilja? Doživotna robija za Danu Grujičić, koja je spasila hiljade života? Za Jelenu Begović, našu vrsnu naučnicu? Kakav je to sistem, kakva je to vladavina prava? Kada promenite sve sudije, napravite preki sud pa nas sve osudite na doživotnu robiju? To mi smeta - istakla je premijerka.

Brnabićeva je rekla da je maltretiranje ostalih građana na protestima druga stvar koja joj smeta na protestima protiv nasilja.

- Blokiranje Gazele, međunarodnog putnog pravca, čemu to? Zašto na protestu protiv nasilja vi vršite nasilje nad svim drugim građanima? Sprečavate građane da odu kod svoje porodice, roditelje kod svoje dece, a decu kod svojih roditelja? Zašto građani ne mogu da odu kod lekara, u šetnju, nabavku? Zašto jedna grupa građana ima pravo da određuje kada i gde će se jedna druga grupa građana kretati? Oni imaju prava, a drugi nemaju. Meni protest Srbija protiv nasilja ne smeta, to je potpuno u redu. Kao što je bio i protest 1 od 5 miliona, nikada ih nismo zabranjivali ili slali policiju. Ovo su dve stvari koje su problematične - istakla je predsednica Vlade.

Ona je istakla da je bizarno da opozicija priča o fotošopiranju stvarnosti u Srbiji.

- Nije vas sramota da to spominjete? Neko ko je organizator tog protesta nije bio zadovoljan ionako impozantnim brojem ljudi na tom skupu, pa je seo, izdvojio svoje vreme i energiju, i onda to postavio na društvene mreže da bi se posle delila ta fotošopirana stvarnost. Zar to nije šamar ljudima koji su došli na protest? VI ste se odvažili da prevarite narod lažnim slikama. Ja mnogo, mnogo više cenim te ljude koji su došli, nego vas. Žalite se na govor nasilja u skupštini, a predsednik vaše stranke je pretio nasiljem i još juče kaže da je to bilo upozorenje. Meni je to strašno, kako ne krenete od sebe? Kako ne kažete predsedniku svoje stranke da se izvini za poziv na šamaranje? Vi koji to govorite i pretite, vi ćete u subotu protestovati protiv nasilja - kaže premijerka.

Opozicija je protestovala da se 2020. godine član Narodnih patrola pusti iz pritvora

Brnabićeva je odbacila optužbe da vlast ubacuje svoje ljude na proteste.

- Ispade naš i Jovo Bakić, hvala vam lepo, nije naš. Da je naš, ne bi se tako ponašao. Da je naš, potrudili bismo se da taj univerzitetski profesor ne bude više svakodnevno sa mladim ljudima. Čovek koji ima teoriju da kada ne može da pobedi na izborima, juri nekog po ulici. Na protestima su i Narodne patrole, Srđan Nogo, raščinjeni monah Antonije, Mladen Obradović iz Obraza, Dejan Petar Zlatanović, novinar koji poziva na ubistvo predsednika, a za koga ste svi vi pozivali da bude pušten iz pritvora, kada je pozivao na ubistvo predsednika ranije ove godine … - podsetila je Brnabićeva.

Ona je podsetila opoziciju da je pre tri godine zahtevala da upravo član Narodnih patrola, za koju danas optužuju vlast, bude pušten iz pritvora zbog vršenja nasilja.

- Setimo se protesta 2020. godine ispred Narodne skupštine. Tada su jednom policajcu polomljene obe noge, dakle čist vid nasilja. Uhapšen je između ostalog i Damjan Knežević, član Narodnih patrola. Na zahtev DS-a su se okupile njihove pristalice da se svi uhapšeni puste iz pritvora. Nosili ste tada transparent “stop nasilju”, iako su jednom policajcu bile polomljene obe noge. Hapsite lopove, a ne borce, to ste govorili. A jedan od boraca Damjan Knežević iz Narodnih patrola. I danas vi kažete da je to naš čovek? Gde je kraj apsurda? Samo nemojte nama da inputirate njih - zaključila je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (38)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri