POHVALE ZA SRBIJU IZ SAMOG VRHA EU: "Učinili ste celu Evropu bezbednijom razoružavanjem građana"

Novosti online

16. 05. 2023. u 14:04

EVROPSKA komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson pohvalila je danas Srbiju zbog kampanje za oduzimanje oružja i istakla da time Srbija nije samo učinila sebe bezbednijom već i celu Evropu.

ПОХВАЛЕ ЗА СРБИЈУ ИЗ САМОГ ВРХА ЕУ: Учинили сте целу Европу безбеднијом разоружавањем грађана

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ona je na otvaranju Ministarske konferencije o mapi puta za kontrolu vatrenog oružja u regionu, koja se održava u Briselu, rekla da je u prva dva dana kampanje koja je prošle nedelje pokrenuta u Srbiji oduzeto više naoružanja nego u tri prethodne kampanje zajedno.

- Dobro je da ste preduzeli mere, mere za oduzimanje oružja imaju našu punu podršku. Napravili ste jednostavan ali efektan video o kampanji, a kao rezultat te kampanje je što su ljudi predali 9.400 pištolja i skoro 1.000 eksplozivnih naprava samo do prošlog petka. Građani su predali u prva dva dana više oružja nego u prethodne tri kampanje zajedno i to pokazuje opredeljenost u sprečavanju budućih krvoprolića - rekla je ona.

Ona se zahvalila vlastima u Srbiji i svim ljudima koji su predali oružje i istakla da oružje ubija ljude.

- U Srbiji su se desila dva smrtonosna napada za 48 sati. Moje misli su uz žrtve i porodice žrtava - rekla je Johanson.

Prema njenim rečima uspešna kampanja u Srbiji bi trebalo da ohrabri sve u regionu da nastave rad na razoružanju.

- Imamo mapu puta za kontrolu lakog naoružanja i jasno je da napredujemo, svi vi naši  partneri sa Zapadnog Balkana imate strukturu i strategije da preduzimate akcije. Za skoro četiri godine svi vi ste predali oko 22.000 vatrenog oružja i oko 2.000 eksplozivnih naprava. Uništili ste više od 41.000 pušaka, 15 miliona municije. Preduzimate koordinisane akcije, jačate borbu protiv naoružanja - rekla je ona.

Ona je podsetila da svakih 11 minuta jednu ženu ubije njen partner ili muž.

- Ako ima oružja smrtonosni ishod je verovatniji. Ne radi se samo o kontroli naoružanja, već i o evropskoj budućnosti. Još mnogo toga treba da se uradi. Mapa puta je ključna na tom putu - rekla je ona.

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da su dramatični događaji, poput nedavnih tragedija u Srbiji, oštar podsetnik na važnost zajedničkog rada u borbi protiv trgovine malokalibarskim oružjem i trgovaca istog.

- Kampanja prikupljanja oružja koju je pokrenula Vlada Srbije uz našu podršku, uz podršku Evropske unije, a koja se odigrala odmah nakon ova dva tragična događaja, pokazuje koliko je vredna i važna naša bezbednosna saradnja u doprinosu bezbednosti naših građana - rekao je Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)