PLAĆAJU ODBRANU, A ŽRTVE NE PRIZNAJU: Priština izdvaja milione za advokate lidera tzv. OVK

S.Rovčanin Tomković - S.J. Matić

08. 05. 2023. u 11:21

ODBRANA pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine na KiM, sa sedištem u Hagu, finansira se iz "kase" koju je za ove potrebe oformila Priština, dok ne postoji budžet za žrtve.

ПЛАЋАЈУ ОДБРАНУ, А ЖРТВЕ НЕ ПРИЗНАЈУ: Приштина издваја милионе за адвокате лидера тзв. ОВК

Foto: AP

Upravo ova primedba stigla je na adresu privremenih institucija više puta, a posebno posle panela da je Saljih Mustafa, osuđen na 26 godina za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, mučenja i ubistva u selu Zlaš, dužan da na račune osam žrtava koje su učestvovale u njegovom procesu uplati 207.000 evra.

- Panel poziva Kosovo da uvede nov sistem za reparacije žrtvama krivičnih dela iz nadležnosti Specijalizovanih veća kako bi se postigao jednak tretman za, s jedne strane, osumnjičene ili optužene pred Specijalizovanim većima, čija se odbrana finansira iz budžeta, i s druge strane, žrtve krivičnih dela iz nadležnosti Specijalizovanih veća za koje se ne izdvaja ništa - istakle su sudije.

Kritike na račun Prištine stigle su zbog odredbi tzv. kosovskih zakona o šteti i povredama pretrpljenim u kontekstu rata na Kosovu 1998-1999. godine. One se tiču "isključivo žrtava neprijateljskih snaga", čime se, po mišljenju panela, vrši diskriminacija između žrtava sukoba. Prema ovome, žrtve mogu biti samo Albanci koji su stradali ili mučeni od pripadnika snaga SR Jugoslavije, ne i tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Mogu da budu i svedoci

PREMA pravilima Specijalizovanog suda, žrtve su ravnopravni deo procesa. One imaju svog advokata, Britanca Sajmona Loza, koji ima uvid u dokumentaciju i poverljive materijale i obaveštava ih o svemu. Takođe, ima pravo da piše podneske. Žrtve ne mogu da daju izjave ili da postavljaju pitanja svedocima, ali može njihov branilac. Takođe, dozvoljeno je da žrtva može istovremeno biti i svedok u procesima.

Osuđenik Mustafa nema dovoljno novca, pa je naglašeno da "drugi akteri treba da se uključe u izvršenje naloga o reparacijama i da je to prvenstveno Kosovo".

Prema pravilima Specijalizovanog suda, koji je u procese koji se vode uključio i žrtve, ukoliko se optuženi proglase krivim, one imaju pravo na odštetu. Tako je Mustafi naloženo da za tri neposredne žrtve isplati 170.000 evra, po 80.000, 60.000 i 30.000 evra, dok će pet posrednih žrtava (bliski članovi porodice žrtava) dobiti ukupno 37.000 evra - tri po 10.000 evra, jedna 5.000 i druga 2.000 evra.

U procesu koji se vodi protiv Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija, optuženih za ratne i zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva, mučenja i ilegalna pritvaranja na KiM, ali i severu Albanije, status žrtava ima 140 ljudi. Od toga je 30 direktnih, što znači da su lično preživeli torturu, 102 su indirektne (srodnici ubijenih), a osam spada i u direktne i u indirektne, što znači da su mučeni, ali su i rođaci onih koji su maltretirani. U slučaju optuženog Pjetera Šalje ima osam žrtava, jedna direktna i sedam indirektnih.

Za optužene 20 miliona evra

VLADA tzv. Kosova je 2015. usvojila Zakon o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženima pred Specijalizovanim većima.

- Svi optuženi imaju pravo da zatraže pomoć u pokrivanju troškova odbrane i na angažovanje nezavisnog branioca, koji je iskusan i kompetentan, a koji se plaća sredstvima iz kosovskog budžeta, namenjenih za potrebe ovog zakona - piše u zakonu.

Ministarka pravde tzv. Kosova Aljbuljena Hadžiju rekla je da je do sada izdvojeno oko 18 miliona evra "za odbrambene timove lidera OVK kojima se sudi u Hagu". Prema ranijim izjavama, u svrhe odbrane Priština bi trebalo da izdvoji 20 miliona evra.

Advokat Branko Lukić koji je bio učesnik u suđenjima pred Tribunalom za krivične sankcije u bivšoj Jugoslavije rekao je za "Novosti" da ovde nije bilo odštete za žrtve, već je samo suđeno za krivicu.

- U Specijalizovanom sudu učestvuju žrtve i imaju svog advokata. Jasno je da će vlada tzv. Kosova morati da plati odštetu, ako osuđenik ne može. Jer, ovo je sud koji je napravljen po tzv. kosovskim zakonima i sve što se nalazi u presudi mora da se sprovede. Ako ne budu dobili odštetu u nekom roku, žrtve mogu da pokrenu proces i da tuže - istakao je Lukić.

Specijalizovani sud na KiM do sada je izrekao prvostepenu presudu samo u slučaju Mustafa, dok su suđenja protiv Šalje, Tačija, Krasnićija, Seljimija i Veseljija u toku. U sredu, 10. maja, nastaviće se proces protiv "četvorke", kada će se u sudnici pojaviti jedan od zaštićenih svedoka, što znači da će sednica biti najverovatnije zatvorena za javnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!