SUĐENJE LIDERIMA TZV. OVK Tužilaštvo: OVK iskoristila vakum vlasti i nisu sproveli sporazum o demilitarizaciji

S.S.R.

03. 04. 2023. u 09:24 >> 13:25

U SPECIJALIZOVANOM sudu za zločine na Kosovu i Metohiji u devet časova je počelo suđenje bivšim vođama tzv. Oslobodilačke vojske Kosova OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju, Redžepu Selimiju i Jakupu Krasnićiju. Oni su optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora na Kosovu i Metohiji i na dva mesta na severu Albanije nad najmanje 407 pritvorenika, među kojima su bili Srbi, Romi i "nelojalni Albanci", od kojih je najmanje 102 ubijeno.

СУЂЕЊЕ ЛИДЕРИМА ТЗВ. ОВК Тужилаштво: ОВК искористила вакум власти  и нису спровели споразум о демилитаризацији

Foto: Printskrin

BEZ MILOSTI ZA IZDAJNIKE

Tužilaštvo je veliki deo izlaganja izdvojilo na objašnjavanje obračuna OVK sa onima koje su nazivali izdajnicima, kolaboracionistima i saradnicima sa sprpskim vlastima, kao i svima onima koji su kritikovali OVK. 

- Na meti se našao svako za koga je procenjeno da je na putu OVK. Optuženi su iskoristili svoja ovlašćenja za zajednički zločinački cilj. Seljimi je otvoreno govorio u svom učešću o napadima protiv okupatora i izdajnika. Dole okupatori i izdajnici, govorio je. Pozivamo kolaboracioniste da odustanu. Za njih neće biti milosti, pisalo je u saopštenjima OVK. Naveli su i da su pogubili dvojicu, a zatim i da je još kolaboracionista likvidirano. Zatim su u saopštenjima pisali - smrt izdajnicima - navelo je Tužilaštvo, čitajući saopštenja OVK krajem devedesetih koja su sva u istom tonu.

Tužilaštvo je primetilo da su optuženi pokušali da se kasnije izvuku i ograde od ovih izjava, govoreći da su bili u svrhu propagande, ali da će dokazi tokom suđenja pokazati da to nije tačno. Kao primer, naveli su da je zaista izvršen napad na rektora srpskog univerziteta u Prištini. 

Tužioci su govorili o privremenoj vladi tzv. Kosova gde je Tači bio premijer, a i ostala trojica su imala funkcije. 

- Vojna policija je 1999. godine nastavila sa hapšenjima. Veselji je rukovodio obaveštajnim službom - istaklo je Tužilaštvo.

- U junu je sklopljen sporazum između NATO i SRJ koji je predviđao trenutni prekid vatre. NATO je obustavio udare, a SB UN je donela rezoluciju SB UN 1244. Raspoređeni su KFOR i UNMIK. 

Napomenuli su da je OVK iskoristila vakum vlasti i da nisu sproveli sporazum o demilitarizaciji i da su izdavali naredbe  za policijske akcije. 

Raketama na srpsku policiju

- OVK je izrastao iz pokreta LPK koji je smatrao da samo silom može da se ostvari sloboda, što je bilo suprotno stavu Ibrahima Rugove koji je smatrao da se treba nenasilno suprostaviti srpskoj državi. Zatim su krenuli napadi na srpsku policiju sporadično. Veselji je rekao da su imali operativni štab i u njemu su bila sva četvorica. Kontakte su, prema rečima Seljimija, imali sa inostranstvom oko nabavke oružja. 1997. godine OVK je povela napad na 12 srpskih stanica sa raketama i njega je izbeo Seljimi. Srpska policija je odgovorila akcijom, te je od 5. do 7. marta 1998. napala imanje Adema Jašarija i ubili su njega i članove porodice. To je izazvalo veliki odziv Albanaca da se priključe OVK - objašnjavalo je Tužilaštvo.

Bilo je sedam operativnih zona - Drenica, prvi komandant je bio Sulejman Selimi, Paštrik (ovde se nalazio najveći broj zatvora), Metohija (Dukađin) kojom je rukovodio Ramuš Haradinaj, Lab, Nerodimlje, Šalja i Karadak.

Tužilac je čitao i imena ljudi koji su takođe deo udruženog zločinačkog poduhvata Sabit Geci, Džem Gaši, Sujejman Selimi, Ekrem Redža, Rustem Mustafa, Šukri Buja...

Na planini Beriša bio je štab i prikazan je snimak nekadašnjeg pripadnika OVK. Fatmira Ljimaja koji objašnjava da su odatle delovali. Prikazan je i snimak Tačija gde govorio da su on i Veselji kontaktirali vojno sposobna lica iz dijaspore. Zatim su oni poslati u sve operativne zone.

Tužilaštvo: Ne sudimo celoj OVK, nego četvorici komandanata

Tužilaštvo čita optužnicu u kojoj se navodi da su Tači, Veseli, Krasnići i Selimi bez ikakve sumnje bili glavne vođe OVK i na njihovoj meti su bile osobe često samo na osnovu pukih veza koje su imali sa srpskim institucijama, kao i Srbi koji su bili protiv OVK.

- Dokazi postoje za stotine zatočenja i preko 100 ubistava, od kojih su većinom kosovski Albanci, pa tužioci ukazuju da se nisu libili ni da budu protiv pripadnika sopstvenog naroda. Dovodićemo i svedoke. Postojao je obrazac targetiranja protivnika. Zajednički krivični cilj targetiranja protivnika uopšte nije bio tajna. Tvrdilo se da su izdajice predstavljale pretnje tzv. OVK i Kosovu. Kada bi osobu zatočio OVK, članovi porodice su se brinuli, jer su znali da  može biti maltretiran i ubijen - naveli su tužioci.

I pripadnici međunarodne zajednice su, prema njihovim rečima, 1998. godine već znali šta se dešava. Optuženi, međutim, nisu prestali i bili su tome veoma predani.

- Glavni štab je samo postao pažljiviji u oglašavanju politike kada su stigla upozorenja međunarodne zajednice, ali je cilj ostao isti. Želeli su da osvoje moć i vlast. U ovom predmetu se bavimo zaštitom vladavine prava u ratnom stanju kada je ona najviše ugrožena. Zato imamo zakone ratovanja, kako bi se osiguralo da se izgubi sva humanost u ratnim užasima. Nema opravdanja za zatočenje civila i to je kršenje zakona - istakli su tužioci na suđenju.

U ovom predmetu se ne radi o krivičnom gonjenju kompletnog OVK.

- Velika većina pripadnika OVK nema veze sa predmetom. Već se samo radi o delima ove četvorice - podvuklo je Tužilaštvo.
Objašnjeno je da se sud nalazi u Hagu, jer na Kosovu i Metohiji vlada strahovito zastrašivanje svedoka.

Tači je nekoliko puta pre hapšenja, istakli su iz tužilačkog tima, tajno došao u Hag na detaljan razgovor sa Tužilaštvom koji je bio snimljen:

- Tači je rekao da glavni štab OVK nije postojao do novembra 1998. A da je onda bio samo na papiru. Porekao je da bilo šta zna o zatočenjima, a to je očigledno bila laž. Dokazi će to pokazati.

Svi se izjasnili da nisu krivi

Optuženi su na početku imali priliku da se izjasne o optužnici. Tači, Selimi, Redžepi i Krasnići su se izjasnili da nisu krivi.

Tači: Razumem optužnicu, nisam uopšte kriv. Ali ne prihvatam optužnicu.

Veseli: Tvrdim da nisam kriv. Ne slažem se odlaganjem suđenja koje je trajalo dve godine.

Селими: Нисам крив ни по једној тачки оптужнице.

Krasnići: Nemam nikakve veze ni sa jednom tačkom optužnice. Razumem optužnicu takva kakva je. Ne slaže se sa njom i ne prihvatam je.  

Тужилаштво је прочитало део оптужнице у којој се наводи да су њих четворица знали за злочине и да нису урадили ништа да их спрече. У  питању су ратни злочин, злочин против човечности, мучење, сурово поступање, убиства, присилни нестанци...  

Sudija je na početku suđenja pročitao da su odbrane Tačija i Selimija tražile da se zabrani da tužilaštvo ne prikazuje na suđenju video-razgovor koji su tužioci obavili sa njih dvojicom, ali je ovaj njihov zahtev odbijen. Tužioci mogu da koriste video-snimke sa izjavama koje su im Tači i Selimi dali.

Foto: Printskrin

Odložen prenos

Direktan prenos suđenja biće emitovan sa 45 minuta zakašnjenja. Ovo pravilo odloženog prenosa sprovodi se kako bi se sprečilo da eventualne nepredviđene okolnosti odu u etar. Praksa emitovanja sa zakašnjenjem posebno se primenjuje posle događaja u Tribunalu u Hagu, kada je hrvatski general Slobodan Praljak popio otrov tokom čitanja presude i ubio se u uživo prenosu. 

Uvodne reči najpre tužilštva, pa žrtava (ima ih 140 ukupno), a onda i optuženih zakazane su za 3, 4. i 5. april. Današnji ceo dan potrošiće tužioci čitanjem optužnice. Izvođenje dokaza treba da počne 11. aprila. 

Tužilaštvo je navelo da će tokom ovog postupka biti ispitano 312 svedoka i da im je za to potrebno oko 545 radnih sati. Tači, Veseli, Selimi i Krasnići sumnjiče se da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora. U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, dela su izvršili optuženi pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. U optužnici se navodi da Tači, Veseli, Selimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na tzv. Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK. Imali su nameru da zagospodare celom teritorijom tzv. Kosova.  

Albanska dijaspora organizuje protest u Hagu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SIMIĆ: Sve što je napisano u korist Srba u briselskom sprorazumu - mrtvo slovo na papiru