BUŠIĆEMO KURTIJEVU AGENTURU: Beograd ima spreman odgovor na osnivanje vojnobezbednosne agencije takozvanog Kosova

S.Rovčanin Tomković

28. 03. 2023. u 09:56

ZASTRAŠIVANjE Srba i pokušaj da se privole ideji nezavisne države osnovni su ciljevi formiranja vojnobezbednosne agencije koje je nedavno najavila Priština. Namera premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija je da stvori još jedan mehanizam pritiska na naše ljude na KiM, koji su svakodnevno izloženi različitim vrstama tenzija. Ali Beograd će parirati ovim pokušajima.

БУШИЋЕМО КУРТИЈЕВУ АГЕНТУРУ: Београд има спреман одговор на оснивање војнобезбедносне агенције такозваног Косова

Foto Tanjug/AP

Prema rečima bivšeg obaveštajca KOS Ljubana Karana, Priština ima za cilj da ozakoni i stavi u međunarodne okvire šta god može, kako bi stvrorila još neki dokaz "državnosti".

- Obaveštajna služba postoji od kada je formirana teroristička Oslobodilačka vojska Kosova. Svojevremeno ju je vodio Kadri Veseli kojem se sada sudi pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine na KiM. Ona je u predratno i ratno vreme imala zadatak da otkriva "srpske špijune", hapsili su ih, mučili i ubijali, a istovremeno su zastrašivali Srbe. Nisu imali neka velika iskustva i hapsili su ljude na osnovu "rekla kazala", pa su ni krivi ni dužni neki mučeni, a neki i likvidirani - objasnio je Karan.

Karan dodaje da su oni oduvek bili ekspozitura albanske obaveštajne službe koja je uvek bila snažna, a da su sarađivali sa američkom CIA, britanskom MI6, nemačkom BND...

- Kada se rat zavšio, preuzeli su likvidaciju svedoka koji su želeli da svedoče pred međunarodnim sudovima, pa se tako došlo do situacije da nema svedoka protiv Ramuša Haradinaja. Uvek su bilo oslonjeni na kriminalne albanske organizacije i finansirani su od strane albanske dijaspore. Ipak, nisu ostvarili osnovne ciljeve da pridobiju Srbe koji bi ih podržali, osim pojedinih slučajeva, ali ne odustaju od pokušaja potplaćivanja, ucenjivanja i zastrašivanja Srba - naveo je Karan i dodao da se samo smenjuju ljudi koje vode ovu službu, ali da traje još od vremena tzv. OVK.

Ministar odbrane Miloš Vučević je istakao da "formiranje vojnobezbednosne informativne agencije nije iznenađenje za one koji znaju situaciju i da ona treba da bude okrenuta zaštiti njihovih interesa kako ih vide i u odnosu na kontradelovanje interesima države Srbije":

- Oni su duboko obaveštajno i kontraobaveštajno angažovani na prostorima opština na KiM gde su Srbi većina, ali imaju aspiracije da to rade i na drugim teritorijama. Moraćemo da im pariramo na svaki način.

Inače, tzv. kosovska služba, koja bi sada trebalo da bude uvedena u zakonske okvire, odradila je posao kada je pokušala da diskredituje izvestioca Saveta Evrope Dika Martija koji je pisao izveštaj o trgovini organima ubijenih Srba u slučaju "Žuta kuća" na severu Albanije i pomenuo da su u zločinima učestvovali pripadnici tzv. OVK. Nisu uspeli pošto je ovaj dokument usvojen u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i osnova je za formiranje Specijalnog suda za zločine na KiM. Marti je posle pretnji dobio i zaštitu švajcarske policije.

KFOROVA VEŽBA PROTIV NEREDA

PRIPADNICI letonskih i poljskih jedinica Kfora izveli su u kampu Novo Selo vežbu kontrole mase i nereda.

- Radili su sa inženjerima Odreda za slobodu kretanja, vežbajući svoje sposobnosti smanjujući i uklanjajući prepreke u okolnim oblastima - saopšteno je iz Kfora.

Kamp Novo Selo nalazi se u blizini Kosovske Mitrovice, a ovakve vežbe izvodili su i ranije.    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024