Kancelarija EU na tzv. Kosovu i Misija Oebs odgovorile na pisma gradonačelnika Leposavića

D. Z.

21. 03. 2023. u 16:49

KANCELARIJA EU na tzv. Kosovu i misija Oebs odgovorile su na pisma predsendika opštile Leposavić Zorana Todića povodom odluke prištinskih privremenih vlasti o eksproprijaciji oko 84 hektara imanja na području ove opštine.

Канцеларија ЕУ на тзв. Косову и Мисија Оебс одговориле на писма градоначелника Лепосавића

FOTO D.Z.

Kako je u izjavi Novostima istakao predsednik Todić, i misija OEBS i Kancelarija EU izražavaju zabrinutost zbog pomenute odluke tzv. Vlade u Prištini donosno kršenja imovinskih prava Srba na području opštine Leposavić.

- U odgovorima koje sam dobio od predstavnika EU i OEBSA navodi se njihova zabrinutost i ukazuje da od početka prate proces vezan za eksproprijaciju ali i ukazuju da u ovom procesu prištinska tzv. Vlada ne poštuje čak ni sopstvene zakone. Takođe u odgovoru se ukazuje da su predstavnici OEBSA i EU bili na debatama povodom odluke o eksproprijaciji koje su održane u Leposaviću a na kojima predstavnici prištinske vlasti nisu dali konkretno pojašnjenje za koje potrebe žele da izvrše eksproprijaciju zemljišta - ističe za "Novosti" predsednik Todić koji napominje da je još 14. februara uputio pisma na adrese svih međunaorndih organizacija i predstavnika na Kosovu i Metohiji u kojima ukazuje d aprištinske vlasti mimo svih zakona, odnosno nelegalno, protivpravno žele da eksproprijišu oko 84 hektara imanja na području ove opštine a što predstavlja jendostranu odluku i mimo volje vlasnika imovine.

Takođe, suštinske primedbe u pismenom obraćanju predsednika Todića svim međunaorndim akterima, odnosne se da odluka o ekspriprijaciji predstavlja otimačinu srpske imovine bez ikakvog objašnjenja i prvanog osnova ali i bez interesa za vlasnike te imovine.

- Do sada su mi na pomenuta pisma odgovorili samo iz Kancelarije Eu i OEBSA, ali se nadam da će usledit odgovori i ostalih misija i uveren sam da svi međunaorndi predstavnici pomno prate ovaj proces, sa kojim se ne slažu valsnici imovine i koji su rešeni da se svim demokratskim sredsvina odupru toj odluci - zaključuje Zoran Todić, predsednik opštine Leposavić u izjavi za Novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

ISTAKNUTI UMETNIK: Ovo je Žigonov sin, Ivanin rođeni brat