ZAŠTO NISAM NIŠTA POTPISAO? Predsednik objasnio: Radićemo na implementaciji do naših crvenih linija

Novosti online

19. 03. 2023. u 11:19

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić objasnio je zbog čega nije potpisao ništa, ali da je Srbija spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija.

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

On ističe da je ovo za nas, u uslovima gde ne postoji ništa lako, ne posebno teško.

- Biće mnogo težih stvari u budućnosti, za šest meseci ili godinu dana. Za nas je bitno da ne zavisimo samo od dobre volje Prištine, što je pozitivna promena, već i od onoga koliko smo mi spremni da određene stvari uradimo. Tu govorim o evropskom putu - ističe on.

Predsednik kaže da nije potpisao pre svega zato što je Srbija priznata država, a dok Kosovo nije priznata država.

- Nisam potpisao zbog nekoliko stvari, jer je Republika Srbija međunarodno pravno priznata, dok Kosovo nije. Ne želim da pravim međunarodno-pravne sporazume sa tzv. Republikom Kosovo. Kao predsedniku, čak su i moje izjave obavezujuće, i zato pažljivo biram reči. 

On dodaje da zato nije ni potpisan sporazum, a ni aneks, ali je Srbija spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija.

- Dakle, član Bečke konvencije kaže sledeće: "Dodatni problem je što član 7 Bečke konvencije utvrđuju da verbalna saglasnost šefa države ima obaveznost." Naravno, uvek manje nego potpis, ali ima vrednost. Zato sam odbijao da prihvatam glagolske imenice poput prihvatanje, ni adoption, ni acceptance, ni acknowlegment - ističe predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (74)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)