OTVORENO PISMO UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Radi se o isključivo političkoj ideji da se ruše legitimno izabrani rukovodioci

Novosti onlajn

03. 03. 2023. u 10:55

POVODOM juče održanog protesta u Beogradu, otvorenim pismom oglasilo se Udruženje sudija i tužilaca Srbije.

ОТВОРЕНО ПИСМО УДРУЖЕЊА СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА СРБИЈЕ: Ради се о искључиво политичкој идеји да се руше легитимно изабрани руководиоци

FOTO: Arhiva novosti

Pismo prenosimo u celosti:

"Povodom juče održanog tzv. protesta u Beogradu, UST izražava zadovoljstvo što su sudije i tužioci pokazali da su dostojanstveni i pravi profesionalci, te da ne predstavljaju "sredstvo" kojom politički motivisani pojedinci i interesne grupe mogu olako da manipulišu. 

Naime, sastav učesnika juče održanog skupa jasno potvrđuje sve ono što je svim neostrašćenima bilo jasno od samog početka, odnosno da se radi o isključivo političkoj ideji da se na bilo koji način, pa makar i pod parolom navodne zabrinutosti za samostalnost zamenica tužioca, pokuša sa rušenjem legitimno izabranih rukovodilaca državnih organa, a zapravo pokušaja da se ruši država preko nasilnog urušavanja institucija. S obzirom da su se na prste ruke mogli izbrojati nosioci pravosudnih funkcija, među kojima čak nisu bile prisutne ni navodno oštećene zamenice tužioca, a da su većinu od nekoliko stotina okupljenih "zabrinutih" građana, činili istaknuti i već odavno osvedočeni politički predstavnici određenih partija i pokreta, kao i predstavnici određenih stranih ambasada, jasno je da sudije i tužioci nisu podlegli ovom jeftinom triku i pokazali su da su dostojni i svesni svoje društvene uloge.

Kada bi sudije i tužioci stvarno mislili da se institucionalna pitanja rešavaju na ulicama onda bi ova država imala daleko ozbiljniji problem. A ako predstavnici određenih političkih partija i njihovi agitatori do te mere nemaju poštovanje za nosioce pravosudnih funkcija, nego misle da će njima moći da upravljaju kao marionetama koji se "na pištaljku" i preko društvenih mreža pozivaju da izađu na ulicu, onda to govori i o izuzetno niskom stepenu svesti tih i takvih političkih predstavnika koji time jasno pokazuju do koje mere su spremni da unižavaju predstavnike najuvaženijih društvenih zvanja, zarad svoje promocije i postizanja ličnih ciljeva. Da li je u ovom momentu, kada već duže vreme nije bilo okupljanja na otvorenom bilo zbog litijuma, ekologije, izbora ili nečeg slično, bilo potrebno osmisliti neki razlog da se kao vesnici proleća protagonisti određenih ideja prošetaju ulicama glavnog grada, pa se kao zgodan motiv nametnulo pravosuđe kao večito "slaba" tačka. Slaba tačka samo zato što sve interesne i zainteresovane strane, od kad je sveta i veka, pokušavaju da je stave pod svoju kontrolu, ili zato što su nedavna dešavanja u pravosuđu vezana za ustavne amandmane i set pravosudnih zakona, dovela do razilaženja prirodnih saveznika sa zajedničkim imeniteljem. 

UST ukazuje da se određena slabost pojedinih nosilaca javnotužilačke funkcije pokazala kroz prihvatanje direktnih ili indirektnih pritisaka rukovodilaca pojedinih osnovnih tužilaštava u Beogradu, ali to i ne čudi jer su isti oni, pre samo nepunih mesec dana, od strane Višeg javnog tužioca, bili javno opomenuti zbog svog selektivnog rada u vezi sa nelegalnom gradnjom. Takođe se pokazalo da ne postoji nikakva spontanost kao reakcija na neki nazovi problem, jer su odmah u samo nekoliko dana, aktivirani svi resursi dobro poznatih mehanizama političke propagande: svakodnevne TV emisije na određenim medijima i to potpuno jednobraznog sastava istomislećih gostiju, ovog puta i bukvalno - svi iz istog udruženja, svakodnevni tekstovi sa friško izašlim naslovnicama opet određenih elektronskih i štampanih medija, skupljanje potpisa po tužilaštvima sve do organizovanja protesta, pa je gotovo neverovatno da još uvek ima mislećih ljudi koji mogu da poveruju u spontanost akcije i reakcije. Začuđuje pak da su pojedini nosioci pravosudnih funkcija, odnosno navodno oštećene zamenice VJT, dozvolile da njihova imena, likovi i dela budu korišćeni kao "zaštitna lica" političke kampanje na naslovnicama sa proklamacijama. Zaista izražavamo žaljenje da su koleginice dozvolile da se njihove zavidne dugogodišnje karijere u pravosuđu (zlo)upotrebe za tuđe ciljeve i da dozvole sebi da ih podržavaju na "protestnom skupu" građani sa ponižavajućim transparentom "Babe se biju za Srbiju". Bez obzira na različita opredeljenja, bez obzira na potencijalne razlike u određenim stavovima, pružamo punu podršku koleginicama Savović i Paunović i nudimo zaštitu od besprizornog iskorišćavanja i srozavanja povlačenjem njihovih imena po beogradskom asfaltu, a sve za nečiji tuđi ćar", navedeno je u pismu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (1)

NOVAK NA POPRAVNOM: Đoković prvog dana Rolan Garosa igrao meč za treće mesto na turniru u Ženevi