MOLE BILČIKA KOJI JE U BEOGRADU BORAVIO NEPOZVAN: Opozicija nudi svoje usluge Evropi

M. St.

24. 02. 2023. u 13:00

POSLE nepunih mesec dana otkako je izvestilac Evropskog parlamenta za našu zemlju Vladimir Bilčik boravio nepozvan u Beogradu i držao lekcije o parlamentarizmu, deo "proevropske opozicije" uzvratio mu je pismom, u kome se žali da je Skupština postala servis u službi predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

МОЛЕ БИЛЧИКА КОЈИ ЈЕ У БЕОГРАДУ БОРАВИО НЕПОЗВАН: Опозиција нуди своје услуге Европи

Foto: N. Skenderija

U dopisu, koji su potpisali Demokratska stranka, Pokret Srbija centar - SRCE, Zajedno i Zeleno-levi front - Ne da(vi)mo Beograd, a koji su adresirali na everoparlamentarce Bilčika i Matjaža Nemeca, između ostalog, zahtevaju da se misija EP u Srbiji "proširi na stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore". Ponudili su se da u tome pomognu, a sve kako bi se "izgradila uređena država spremna da se pridruži porodici evropskih zemalja".

"Proevropske partije" zatražile su i da evroparlamentarci doprinesu normalizaciji odnosa u skupštinskom domu i prevazilaženju podela u društvu, koje su, kako tvrde, izazvne zloupotrebom institucija, kontrolom medija i obesmišljavanjem uloge Skupštine.

- Institucije su pod kontrolom jednog čoveka koji oličava jedinstvo vlasti, a što javno opravdava prividnom stabilnošću i ubedljivim izbornim pobedama u izbornom procesu sa unapred poznatim ishodom - navodi se u dopisu. - Srbija ne sme postati oaza bezakonja i utočište za diktaturu u Evropi. Parlament je postao zaštitnik lika Aleksandra Vučića i deo propagandne izborne mašinerije vladajuće stranke. U tu svrhu se koriste sva raspoloživa sredstva, uključujući stalno sprečavanje opozicije da iznosi svoje mišljenje.

Prema mišljenju političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, žalbe Bilčiku dela opozicije pokazuju da oni u ovom trenutku, kada postoje pritisci na Srbiju, ne brinu o nacionalnom interesu:

- Oni zapravo nude svoje usluge Evropi. S druge strane, učestvovali su u izborima, prihvatili su pravila igre. Pismom neće ništa postići, osim što neko u EP sada ovo može da koristi da pritiska Srbiju po osnovi demokratije i ljudskih prava. Dali su autogol Srbiji, pritom, ništa nisu postigli kod biračkog tela.

Stanković kaže i da se među potpisnicima pisma nisu našle Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, kao ni desničarske partije:

- To je još jedan dokaz da ujedinjene opozicije - nema.

MEŠANjE U UNUTRAŠNjA PITANjA

BILČIK je nedavno, sa Nemecom, u Beogradu obavio novu turu razgovora u Skupštini u sklopu međustranačkog dijaloga. Pošto je nedavno završio izveštaj u kojem Srbiji zamera na tome što nije uvela sankcije Rusiji, Bilčik je proširio "opseg posla" i na naša unutrašnja pitanja. Tako se u izjavama dotakao i direktora BIA Aleksandra Vulina, a mešao se i u dodelu pete nacionalne TV frekvencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (218)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!