NEPRIJATNO IZNENAĐENJE ZA ALBANCE: Zatvara se ambasada jedne evropske zemlje u Prištini

Novosti online

22. 02. 2023. u 14:11

NORVEŠKA je odlučila da zatvori svoju ambasadu u Prištini do 31. jula ove godine. Svi građani južne srpske pokrajine koji nemaju srpsko državljanstvo i pasoš vizu će dobijati preko interneta i VFS Global sistema, kako se izdaju vize poslednjih meseci.

НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА АЛБАНЦЕ: Затвара се амбасада једне европске земље у Приштини

Foto: Profimedia

Osim na Kosmetu, Norveška je najavila da će zatvoriti svoje ambasade i u Slovačkoj, Šri Lanki, Madagaskaru i Generalni konzulat u Hjustonu (SAD).

- Nikada nije lako odlučiti da se zatvore norveške misije. Ovakva zatvaranja utiču na živote postavljenih norveških diplomata i imaju još veće posledice po osoblje zaposleno u zemlji. Ali mi imamo odgovornost da koristimo naše resurse na način koji nam omogućava da zaštitimo norveške interese što je moguće efikasnije - naveli su u Ministarstvu spoljnih poslova Norveške.

Dodaju da će diplomatske odnose sa Madagaskarom, Slovačkom i Šri Lankom i Kosmetom rešavati kroz alternativne aranžmane.

Odluka da Oslo zatvori svoju ambasadu u Prištini je iznenadila albanski intelektualni, ali i politički vrh jer se smatra da je Norveška pouzdan partner tzv. nezavisnosti Kosova. Ova informacija dobija dodatno na težini ako se zna da su u toku ozbiljni pritisci SAD i EU da privremene prištinske insititucije konačno formiraju Zajednicu srpskih opština.

(Politika)

BONUS VIDEO: MORBIDNA REKLAMA U PRIŠTINI - Kako Kurtijevi mediji pozivaju na bojkot srpskih proizvoda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna