LAJČAK IZJEDNAČIO OBAVEZE BEOGRADA I PRIŠTINE: Zahtev da Srbi popuste, a ZSO se ne nazire

S.S.R.

21. 02. 2023. u 07:30

UOČI najavljenih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbina Kurtija, u Briselu 27. februara, posrednik Evropske unije Miroslav Lajčak stavio je u isti "koš" obaveze Beograda i Prištine.

ЛАЈЧАК ИЗЈЕДНАЧИО ОБАВЕЗЕ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Захтев да Срби попусте, а ЗСО се не назире

Foto N. Skenderija

Kako je rekao, postoji spisak neizmirenih obaveza iz "paketa dogovorenog 2013. godine", pa se od Prištine očekuje da formira Zajednicu srpskih opština, a od Beograda da omogući povratak Srba u kosovske institucije.

Poruka medijatora pred novu rundu dijaloga, na kojoj treba da se razgovara o francusko-nemačkom planu kao novoj pregovaračkoj platformi, nije u skladu sa realnim stanjem u južnoj pokrajini i obavezama koji proizašle iz višegodišnjeg pregovaračkog procesa. Jer, Priština se obavezala da će oformiti ZSO potpisivanjem Briselskog sporazuma još 2013. godine, a baš zato što se to nije desilo čitavu deceniju Srbi su odlučili da se povuku iz kosovskih institucija. Stoga bi najpre trebalo razgovarati o ZSO, koja će imati svoj statut, skupštinu i nadležnosti, a zatim o narednim potezima.

ŽIOFRE: VAŽAN SASTANAK

ŠEF delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre smatra da je veoma važno da se u Briselu "održi sastanak posvećen nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i da mu prisustvuju Vučić i Kurti":

- Važno je da se razgovara o predlogu Evropske unije. Svi lideri EU izneli su snažnu poruku da je to istorijska prilika za normalizaciju odnosa i za napredak.

On je dodao da EU očekuje od Srbije da uskladi spoljnu politiku sa EU koja je uvela sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.    

Prema rečima nekadašnjeg ministar spoljnih poslova Živadina Jovanovića Zajednica srpskih opština je mamac da Srbija poklekne kao država.

- Zaštita srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ne sme biti u tuđim rukama. Svaki pregovarački okvir koji nije u okvirima Rezolucije 1244 i Ustava Srbije, uključujući i francusko-nemački odnosno, Šolc-Makronov plan je suprotan vekovnim interesima Srbije i njenoj budućnosti - istakao je Jovanović.

Iz Brisela su saopštili da će tema razgovora biti "Predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije". Predsednik Vučić je nedavno rekao da ide da govori baš o ZSO:

- Ne možete da potpišete nešto pre 10 godina, a da neko potom kaže da Vučić hoće šoljicu kafe, ali bez šoljice. Oni koji su nešto potpisali moraju to i da ispune. Ispunite ono što ste potpisali. Onda idemo na ono što sledi dalje. Zna se šta je to što morate da uradite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja