NOVA KAMPANJA: Vučića napadaju i što se o Kosovu savetuje sa patrijarhom

V.N.

08. 02. 2023. u 14:17

U OČIGLEDNU akciju kreiranja narativa da treba uprti prstom u predsednika Srbije Aleksandar Vučić i proglasiti ga za "glavnog krivca", ma kakav da bude ishod rešavanja kosovskog pitanja, sada se upliće i - Srpska pravoslavna crkva.

НОВА КАМПАЊА: Вучића нападају и што се о Косову саветује са патријархом

Foto: Tanjug

Tako je primetna kampanja u pojedinim medijima u kojoj se, paradoksalno, Vučić, s jedne strane, kritikuje što se u vezi sa Kosovom i Metohijom konsultuje sa patrijarhom Porfirijem i crkvenim velikodostojnicima, odnosno zbog mešanja Crkve u politiku, a s druge se zahteva da se SPC, kao jedna od ključnih institucija srpskog naroda odredi prema francusko-nemačkom predlogu.

Naravno, oba ugla su protiv Vučića, prvi da se pokaže kako narušava demokratske principe sekularnog društva, a drugi da se zloupotrebi sentimentalan odnos Crkve prema Kosovu i tako minira bilo kakvo postizanje sporazuma.

Jedna od ovih teza provlači se i u tekstu objavljenom u Danasu, gde se citira prof. Zoran Čvorović sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu, koji je, komentarišući najavljenu patrijarhovu posetu SAD i izazovima koji su pred crkvenim vlastima, upleo Vučićev odnos sa poglavarom SPC i potrebu da se Crkva izjasni o pregovorima o Kosovu i ponuđenom planu. Iako se SPC do sada nebrojeno puta izjašnjavala da je bilo kakvo priznavanje tzv. Kosova neprihvatljivo.

Na udaru se ponovo našao Vučić, koji, kako se navodi, "veštački podiže crvene linije Srbije" i skriva od javnosti činjenicu da "evroatlantsku zajednicu u ovom trenutku ne interesuje članstvo tzv. Kosova u UN", zato što je rat u Ukrajini praktično blokirao rad krovne međunarodne organizacije sa Ist Rivera, već ih "interesuje zaokruživanje interesne zone koju su obeležili u uslovima bivšeg unipolarnog poretka, integrišući sve zemlje te zone u organizacije evroatlantske zajednice".

Ide se i korak dalje, pa se tvrdi da "Vučić vidi prihvatanje sporazuma kao kupovinu evroatlantske zaštite i produžavanja svoje vlasti" i da je za to spreman čak i da zloupotrebi SPC. Naime, gradi se pretpostavka - a na osnovu Vučićevog nastupa na sednici Skupštine o KiM - da će on u razgovorima "u četiri oka" sa članovima Sinoda kao argument da SPC podrži francusko-nemački plan "koristiti podatke o pomoći naprednjačke vlasti SPC za izgradnju Hrama Svetog Save i druge finansijske ucene".

Predsednik Vučić već je upozorio da se u pojedinim krugovima ozbiljno planira pokušaj da on bude proglašen izdajnikom. U prilog tome naveo je i dešavanja na sednici parlamenta o KiM i neuspelu akciju da se navodno nezadovoljni građani okupe ispred Doma narodne skupštine i upadnu u nju. Uplitanje SPC očigledno je nastavak ove kampanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (279)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna