AMERIKA ZAKOČILA KOSOVO: SAD traže od članica Saveta Evrope da ne razmatraju aplikaciju Prištine

D. MILINKOVIĆ

01. 02. 2023. u 09:00

ZBOG odbijanja da formira Zajednicu srpskih opština, premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju juče je stigla prva ozbiljnija packa, i to na insistiranje najsnažnijeg pokrovitelja kosovske nezavisnosti - Vašingtona.

АМЕРИКА ЗАКОЧИЛА КОСОВО: САД траже од чланица Савета Европе да не разматрају апликацију Приштине

Teško do članske karte SE, Foto promo

Naime, SAD i tri države EU zatražile su od više zemalja članica Saveta Evrope da se pitanje učlanjenja Kosova u ovu organizaciju ne stavlja na dnevni red Komiteta ministara SE, koji se sastaje svake srede, sve dok Priština ne pokaže konstruktivnost po pitanju ZSO, čime bi se otvorio put za predlog osnovnog sporazuma Beograda i Prištine. Ovaj stav SAD usaglašen je, navodno, sa Italijom, Francuskom i Nemačkom.

Već duže stižu upozorenja Kurtiju iz zapadnih centara moći da bi mogao da trpi ozbiljne posledice, pa čak i da se suoči sa gubitkom vlasti ako ne formira ZSO. Vest o blokadi u SE stigla je u istom danu kada su predstavnici vlasti u Prištini na sastanku o ZSO, koji je organizovao američki ambasador Džefri Hovenijer, ponovo izneli stav da "još ne vide potrebu za osnivanjem Zajednice".

Debata u Ambasadi SAD u Prištini organizovana je dan nakon što je u ponedeljak nemačka nevladina organizacija "Fridrih Ebert" predstavila svoj nacrt statuta ZSO, za čiju izradu nije konsultovala predstavnike kosmetskih Srba.

Kurtijeve pristalice, Foto Kosovo onlajn

 

U onome što je za predstavnika "Fridrih Ebert" Renea Šlea "velika prednost" njihovog nacrta statuta ZSO, kriju se dve opasne zamke za kosovske Srbe: dokument nemačke NVO ne predviđa izvršna ovlašćenja Asocijacije i u potpunosti je u skladu sa zakonima i ustavom Kosova, koji može da ospori svaku odluku ZSO i time praktično onemogući njeno delovanje.

Premijerka Ana Brnabić je povodom debate u američkoj ambasadi u Prištini juče rekla da od tih razgovora nema nikakva očekivanja, zahvalila je nemačkoj Fondaciji na pomoći, ali i ukazala da nije jasno zašto oni rade na osnivanju ZSO:

- Na tome treba da radi Upravljački tim, u skladu sa onim ovlašćenjima i nadležnostima definisanim sporazumom iz 2015. Nema nepoznanica. ZSO mora biti u skladu sa Briselskim sporazumom. Postoje nadležnosti i ovlašćenja, kojih ima 22. U tom smislu nemam očekivanja da to treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom, ili kako god zovu taj dokument koji su sami definisali. Briselski sporazum je međunarodni i iznad je tog papira na koji se pozivaju - navela je Brnabićeva.

Na dvočasovnim razgovorima o ZSO koje je inicirao ambasador Hovenijer, juče su bili prisutni predstavnici vlade privremenih institucija, kao i opozicionih stranaka i civilnog društva. Sastanku nije prisustvovao premijer Aljbin Kurti, jer nije dobio poziv, što su mnogi protumačili kao "opomenu" koju mu je Zapad poslao zato što uporno odbija da implementira Briselski sporazum.

Svoje predstavnike imali su kabineti Kurtija i predsednice Vljose Osmani, Građanska inicijativa "Srpski opstanak", nevladina organizacija "Nova društvena inicijativa", Demokratski savez Kosova, Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, kao i NVO "Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa". Od Kurtijevih ministara došao je i Nenad Rašić, koji je u Vladu ušao nakon što su predstavnici SL napustili institucije zbog nasilja nad Srbima.

Sastanak u zgradi Ambasade SAD u Prištini, Foto Tviter

Nakon sastanka Hovenijer je na društvenim mrežama istakao da se SAD zalažu za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga. Iz sedišta EU još jednom se oglasio portparol Peter Stano, koji je ponovio da se ZSO mora formirati "bez daljih odlaganja i bez ikakvih uslova". Dok se u Ambasadi SAD većalo o Zajednici, u blizini zgrade vlade organizovan je protest protiv formiranja Zajednice, na kojem su učesnici pružili podršku Kurtiju.

USTAV TRETIRAJU KAO ŠVEDSKI STO

PREMIJERKA Brnabić ukazala je i da su prištinske vlasti same proteklih godina nekoliko puta pokazale da kada im odgovara ne poštuju sopstveni ustav. Ona je pomenula formiranje tzv. bezbednosnih snaga Kosova, bez ikakvog dogovora i odobrenja Srba na KiM, što je eksplicitno protiv ustava na koji se pozivaju. Isti slučaj je i sa vraćanjem imovine manastiru u Dečanima, što je naložio Ustavni sud, a Priština odbija da sprovede.

RAKIĆ I SIMIĆ NA SASTANKU

INTERESE našeg naroda u pokrajini kojima je ZSO garant opstanka i ostanka, "branili" su, kako saznajemo, predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić, kao i pet srpskih gradonačelnika sa juga Srbije. Oni su ponovili da ZSO mora biti osnovana onako kako je dogovoreno u dijalogu i definisano u Briselskom sporazumu, odnosno da mora da ima izvršna ovlašćenja. Podsetili su da je formiranje ZSO Priština preuzela u formi međunarodnog sporazuma i to ratifikovala u parlamentu dvotrećinskom većinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024