FORMIRANJE ZSO JEDINO PO BRISELSKOM SPORAZUMU: Srpska lista o debati o Zajednici srpskih opština

D. Z.

31. 01. 2023. u 17:55

SRPSKA lista saopštila je da je danas u ambasadi SAD u Prištini održana debata o Zajednici srpskih opština, njenom formiranju, nadležnostima, funkcionisanju i izazovima kada je ova tema u pitanju.

ФОРМИРАЊЕ ЗСО ЈЕДИНО ПО БРИСЕЛСКОМ СПОРАЗУМУ: Српска листа о дебати о Заједници српских општина

Foto: Tviter/@PetkovicPetar

Sastanku je, kako navode iz ove liste, prisustvovala delegacija Srpske liste kao legitimni predstavnik srpskog naroda, i tom prilikom ponovila jasan stav, da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza Prištine koja je preuzata u formi međunarodnog sporazuma a zatim ga ratifikovala u svom parlamentu dvotrećinskom većinom, da je to institucija potrebna radi opstanka srpskog naroda a ne bilo čiji hir.

- Jasno je naglašeno da se formiranje Zajednice srpskih opština mora sprovesti onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine te da je jedino Upravljački tim jedini nadležan za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, a ne bilo ko drugi. Posebno je podvučeno da je potrebno da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, odnosno baš onako kako je dogovoreno u Briselu u toku pregovora Beograda i Prištine, te da je njeno uspostavljanje obaveza koja se ne sme izbegavati jer je ona potrebna da bude krovna institucija srpskog naroda koja će štititi pojedinačna i kolektivna prava našeg naroda - navodi se u saopštnjenju Srpske liste.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku od strane svih srpskih učesnika, kako predstavnika političkih partija tako i predstanika NVO sektora izražen jasan stav o potrebi da se formira Zajednica srpskih opština. Time je još jednom potvrđeno da je ovo zahtev srpskog naroda sa Kosova i Metohije, ali i više nego jasno predočeno da Aljbin Kurti govori neistinu kad kaže da Srbi ne žele Zajednicu srpskih opština.

BONUS VIDEO - ŠTA SU JEDNI O DRUGIMA GOVORILI: Miloš Jovanović i Milica Đurđević Stamenovski u klinču

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama