PROF. BOJAN MILISAVLJEVIĆ ZA "NOVOSTI": Briselski sporazum je iznad zakona tzv. Kosova

D. M.

31. 01. 2023. u 16:42

- OPŠTE priznato pravilo međunarodnog prava je da se države ne mogu pozivati na unutrašnje pravo kako bi izbegle međunarodne obaveze ili poštovanje normi međunarodnog prava.

ПРОФ. БОЈАН МИЛИСАВЉЕВИЋ ЗА НОВОСТИ: Бриселски споразум је изнад закона тзв. Косова

Foto: Tviter/@PetkovicPetar

Pošto je Priština potpisala Briselski sporazum preuzela je na sebe obavezu da osnuje Zajednicu srpskih opština. To je njena međunarodna obaveza koju prema međunarodnom pravu mora da izvrši. Pozivanje na unutrašnje propise pa i ustav nije pravni argument.

Ovo za "Novosti" objašnjava Bojan Milisavljević, profesor međunarodnog prava i međunarodnih odnosa na Pravnom fakultetu u Beogradu, povodom toga što premijer privremenih institucija u prištini Aljbin Kurti kao ključni argument da ne formira ZSO iznosi to što Zajednica, po odluci kosovskog Ustavnog suda, nije u skladu sa ustavom.

Milisavljević kaže da je formiranje ZSO u skladu sa interesima Republike Srbije, ali i u skladu sa Briselskim sporazumom, i da Zajednica mora da se osnuje:

Foto: Arhiva Novosti

- Opšte je pravilo da su međunarodni ugovori iznad zakona, a da moraju biti u skladu sa ustavom. Dakle, s obzirom da je Priština preuzela obavezu formiranja ZSO, to mora da izvrši, pa makar i po cenu promene ustava. Sve drugo bi bilo izbegavanje međunarodnih obaveza. Države bi uvek mogle da se pozovu na nemogućnost izvršenja ugovora zbog unutrašnjeg prava i međunarodno pravo ne bi ni postojalo. Pošto nije tako Priština mora da izvrši tu obavezu a to da li će menjati zakon ili ustav to je njihova stvar - poručio je Milisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati