VUČIĆ: Zeman bio uz nas kada su to samo hrabri smeli, pravi prijatelj Srbije

Tanjug

30. 01. 2023. u 15:55

Predsednik Aleksandar Vučić danas je, na otvaranju Češkog doma u Beogradu, u prisustvu predsednika Češke Miloša Zemana, izjavio da je on pravi prijatelj Srbije i da je bio uz naš narod kada su to samo hrabri smeli da budu.

ВУЧИЋ: Земан био уз нас када су то само храбри смели, прави пријатељ Србије

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 Vučić je rekao da češka poslovica kaže da je pravi prijatelj onaj koji je uz vas kada svi odu, kao i da je bolje hodati sa prijateljm po mraku nego sam po Suncu. "Predsednik Zeman je bio uz nas i kada su samo hrabri bili uz nas i on je prijatelj sa kojim smemo na Sunce i kada je dan i noć i mrak. Bio je jedan od retkih koji je smeo da govori o slobodarskoj tradiciji Srbije i o borbi Srbije za svoj opstanak. Više puta u proteklih 10 godina na najpravedniji način je istakao kroz koje je patnje Srbija prolazila. Uvek se zalagao da Srbija hitno i bez odlaganja pristupi EU", naglasio je Vučić.

On je ukazao da je Zeman radio na jačanju diplomatskih i kulturnih odnosa dve zemlje i da je nosilac najviših odlikovanja naše zemlje. "Toliko je bilo birokratskih teškoća i problema, ali Zeman je toliko želeo da se uradi Češki dom i rekao da ne može da dođe u Beograd dok to ne uradimo.

To je za mene postala zapovest. Svi smo se angažovali da uradimo taj važan posao. Vratili smo Češkoj ono što joj po pravdi pripada", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da je hteo da popravimo uslove za očuvanje jezika i kulture češkom naroda i zajednici u Srbiji, ali i da povećamo svaku drugu vrstu saradnje između dve zemlje.

"Ovde, daleke 1928. godine, ovu zgradu su izgradili članovi češkog udruženja, mi smo sada uložili gotovo 2,4 miliona evra i sve radove smo izvodili uz uvažavanje zahteva češke strane u odnosu na prvobitni arhivski projekat. Otakar Vavra, inače mentor našeg Emira Kusturice, pre režiserskog posla studirao je arhitekturu, rekao je - film se mora graditi kao kuća, od jakih kuća ka krovu koji ne prokišnjava", naveo je Vučić.

Poručio je da smatra da po istom principu moramo da gradimo naše odnose, između Srba i Čeha i između Srbije i Češke.

"Češki dom je jedan od kamena temeljaca tih najkvalitetnijih odnosa, ovaj objekat mora da bude zalog najlepšeg prijateljstva građana Srbije i Češke. Hvala vam, predsedniče, na svemu i svima na angažmanu koji su učestovali u ovom velikom poslu", naveo je Vučić. Predsedniče Zeman, uvek ste dobrodošli u svoju kuću, Češku kuću i u Srbiju, poručio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RUSI RASPOREĐUJU UBITAČNE RAKETE NA OSTRVU: Jačaju snage usmerene na vernog američkog saveznika, oglasio se Šojgu