NASTOJAO SAM DA ČEŠKA OTPRIZNA KOSOVO Zeman: Skupština je poslala predlog vladi da to učini

Tanjug

30. 01. 2023. u 13:21

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.

НАСТОЈАО САМ  ДА ЧЕШКА ОТПРИЗНА КОСОВО Земан: Скупштина је послала предлог влади да то учини

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Nastojao sam da Češka opozove priznanje Kosova. Želim da podsetim da je Češki parlament svojim rešenjem pozvao češku vladu da ne prizna Kosovo", rekao je Zeman na konferenciji za štampu u Beogradu. Nažalost, naglasio je, politička situacija se promenila.

-I Skupština je poslala predlog vladi da to učini, ali politička situacija je takva da se vlada odlučila da to ne učini, rekao je Zeman.

"Takva je demokratija, pobedile su snage koje su priznale Kosovo, a ja nisam diktator već demokratski izabrani predsednik", rekao je Zeman odgovarajući na pitanje novinara da li žali što nije prošla inicijativa o povlačenju priznanja kosovke nezavisnosti i zašto EU osuđuje ruskog predsednika za narušavenje teritorijalnog integriteta, a kada je reč o narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije na to se ne obzaziru.

Zeman je rekao da je, sa druge strane, u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozdravio činjenciu da se Hašim Tačim nalazi već dve godine u istražnom pritvoru i da se pred tribunalom nalazi još jedan visoko rangirani predstavnik OVK koji je dobio 26 godina zatvora. Zeman je podsetio da ni on, kao ni njegov prethodnik Vlaclav Havel nisu dali saglasnost da se u Prištini postavi češki ambasador.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna